METİSİLİN DİRENÇLİ STAPHYLOCOCCUS AUREUS VE VANKOMİSİN DİRENÇLİ ENTEROKOK SUŞLARINDA DAPTOMİSİNE DUYARLILIKLARININ İNVİTRO E-TEST YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI - ARI, NURAY (Fırat Üniveristesi, 2015)
Gram pozitif mikroorganizmaların hem toplumda hem de hastanede yol açtığı pek çok ciddi infeksiyon vardır. Aynı zamanda çok ilaca direnç sadece birkaç tedavi seçeneği bırakacak kadar artmaktadır. Gram pozitiflerin yol açtığı infeksiyonlar metisiline dirençli Staphylococcus aureus (MRSA), vankomisine dirençli enterokok (VRE) gibi tedavisi zor etkenlerle gelişir. Vankomisine direnç gelişimi; duyarlılıkta azalma ve klinik başarısızlık raporları artarak ortaya çıkmaktadır. Daptomisin son zamanlarda geliştirilmiş, MRSA ve VRE suşları dahil olmak üzere geniş bir aerobik ve anaerobik Gram pozitif etki alanına sahip antimikrobiyal bir ajandır. Dirençli Gram pozitif patojenlerin neden olduğu enfeksiyonlarda yeni bir tedavi seçeneğidir. Çalışmamıza Ekim 2011-Haziran 2013 tarihleri arasında Fırat Üniversitesi Hastanesi Merkez Laboratuvarı Mikrobiyoloji Bölümüne gönderilen çeşitli örneklerden, izole edilmiş 81 adet MRSA ve 11 adet VRE suşu dahil edilmiştir, gönderilen klinik ve gelen örnek tipi ayırt edilmeksizin rastgele toplanmıştır. Bu suşların daptomisine karşı duyarlılığı E-test (Biomerieux S.A. France) yöntemi ile CLSI önerileri dikkate alınarak Mueller Hinton Agarda (Oxoid UK) belirlendi. Bu sonuçlar BD Phoenix (Becton Dickinson U.S.A.) tam otomatik bakteri identifikasyon cihazı kullanılarak doğrulandı. Çalışmamızda da Biomerieux S.A.-France'in E-testleri kullanılmış ve daptomisinin MIK değerleri, S.aureus için MIK50: 0.5 ?g/ml, MIK90: 1 ?g/ml, E. faecium için MIK50: 2.5 ?g/ml, MIK90: 3 ?g/ml olarak belirlenmiştir. Bakterilerin hepsi daptomisine duyarlı bulunmuştur. Bu çalışmada elde edilen sonuçlara göre daptomisin; MRSA ve VRE suşları tarafından meydana gelen enfeksiyonlarda alternatif olarak kullanılabilecek en önemli antibiyotiklerden biri olduğu görülmüştür. Daptomisin gibi yeni ajanlar pek çok ciddi Gram pozitif izolata etkili olmakla birlikte direnç sorunu devam etmektedir. Farmakokinetik profilleri ve güvenlik profilleri uygun olan Gram pozitiflere karşı yeni ajanlara klinik ihtiyaç vardır. Anahtar Kelimeler: Daptomisin, Metisilin dirençli Staphylococcus aureus, Vankomisin dirençli Enterokok

Many serious infections are caused by Gram positive organisms in both community and hospital settings. At same time, multiple antibiotic resistance is on rise, often leaving few therapeutic options. Infections caused by Gram positive pathogens are increasingly difficult to treat due to pathogens such as methicillin-resistant Staphylococcus aureus (MRSA), vancomycin resistant enterococci (VRE). Daptomycin recently developed, including MRSA and VRE broad domain with aerobic and anaerobic Gram positive antimicrobial agent. Infections caused by Gram positive pathogens resistant in a new treatment option. In our study, isolated 81 pieces MRSA and 11 pieces VRE from samples sent to the Central Laboratory of Microbiology Department of Fırat University Hospital between October 2011-June 2013 dates were included. The susceptibility of these strains to daptomycin E-test (Biomerieux SA France) with my Conquer CLSI considering the recommendations on Mueller Hinton agar (Oxoid UK) was determined. These results Phoenix BD (Becton Dickinson, USA) was confirmed using fully automated bacteria identification apparatus. In our study, Biomerieux SA-France's E-tests were used and of daptomycin MIC values and S.aureus MIC 50: 0.5 microg / ml, MIC90: 1 microg / ml, E.faecium MIC50: 2.5 microg / ml, MIC90: 3 mg / ml, respectively. The bacteria were susceptible to all of daptomycin. According to the results obtained in this study, daptomycin, by MRSA and VRE can be used as an alternative to that infection was found to be one of the most important antibiotics. Newer agents are effective in the treatment of serious Gram positive infections; however, resistant isolates of Gram positive organisms. There is a clinical need for new antimicrobials that have suitable pharmacokinetic properties and safety profiles, with activity against these Gram positive pathogens. Keywords: Daptomycin, Methicillin Resistant Staphylococcus aureus, vancomycin resistant Enterococcus
Investigation of sensitivity of daptomycin with invitro e-test method in strains of vancomycin-resistant enterococcus and methicillin resistant staphylococcus aureus
Keywords: Tıbbi Biyoloji