TÜRKİYE'DE KAMU YÖNETİMİ VE GÜVENLİĞİ BALAMINDA ADLİ VE İDARİ KOLLUK AYRIMI: BİSMİL VE ERGANİ ÖRNEĞİ - YILDIRIM, MUHAMMET ALİ (Fırat Üniveristesi, 2024)
Kamu yönetimi ve güvenliği bağlamında günümüzde yürütülen akademik çalışmalar ve yayımlanan makalelerde daha çok kolluk faaliyetlerinin adli hizmetlerle olan ilişkilerine değinildiği ve bu noktada çalışmalar yapıldığı gözlemlenmektedir. Ancak hedeflenen bu çalışma ile adli ve idari kolluk faaliyetlerinin adli hizmetler ile olan ilişkilerinden ziyade adli ve idari kolluk ayrımı üzerine durularak günümüzde yapılan akademik çalışmalardan farklı sistematik bir branş/birim odaklı bir ayrım gözetilmektedir. İdarenin yürütmüş olduğu kolluk/güvenlik faaliyetini belli başlı birimler aracılığıyla yerine getirmektedir. Bu güvenlik birimlerinin başında ise iç güvenlik faaliyetlerini yürüten (ekstrem/özel durumlarda dış) Emniyet ile Jandarma Teşkilatı gelmektedir. Dolayısıyla söz konusu çalışma Emniyet ve Jandarma Teşkilatı kapsamında ele alınmıştır. Kolluk kavramının tarihsel gelişimine, türlerine, adli kolluk ve idari kolluk ayrımına, adli ve idari kolluğun teori ve uygulama alanındaki sorunlara, kollukla ilgili mevzuat çözümlemesine dolayısıyla sonuç ve önerilere değinilerek yürütülen çalışma ile adli ve idari kolluk ayrımının adalet ve güvenlik hizmetlerinde getireceği öngörülen optimal fayda ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.

In the context of public administration and security, it is observed that the relations between law enforcement activities and judicial services are mostly mentioned in the academic studies and published articles and studies are carried out at this point. However, with this targeted study, a systematic branch/unit-oriented distinction is observed, different from the current academic studies, by focusing on the distinction between judicial and administrative law enforcement rather than the relationship between judicial and administrative law enforcement activities and judicial services. It carries out the law enforcement/security activities carried out by the administration through certain units. Chief among these security units is the Police and Gendarmerie Organization, which carries out internal security activities (external in extreme/special cases). Therefore, the said study will be carried out within the scope of the Security and Gendarmerie Organization. The study carried out by addressing the historical development of the concept of law enforcement, its types, the distinction between judicial and administrative law enforcement, the problems in the theory and practice of judicial and administrative law enforcement, the analysis of legislation related to law enforcement, and thus the conclusions and suggestions, revealed the optimal benefit that the separation of judicial and administrative law enforcement will bring in justice and security services. attempted to be removed.
Difference of judicial and administrative law enforcement in the context of public administration and security in Turkey: The case of Bismil and Ergani
Keywords: Kamu Yönetimi