ŞİZOFRENİLİ HASTALARDA PARAHİPOKAMPAL GİRUSDAKİ MORFOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER - MERMİ, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2008)
Şizofreni, gerçek algısının bozulduğu, halüsinasyon ve hezeyanlarla karakterize kronik bir hastalıktır.Son yıllarda şizofreni hastalarında yapılan nöro-görüntüleme çalışmalarında, hastalığın belirleyici belirti ve bulguları ile ilintili olabilecek anormallikler saptanmıştır.Şizofreni patofizyolojisinde parahipokampal girus (PHG) son yıllarda araştırılan beyin bölgelerinden birisidir. Çalışmamızda, şizofrenili bireylerde parahipokampal girusdaki morfometrik değişiklikler Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRI) ile değerlendirildi.Çalışma süresince Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği ve Polikliniği'ne başvuran ve yatarak ya da ayaktan tedavi gören, DSM-IV tanı ölçütlerine göre şizofreni tanısı almış ve çalışma ölçütlerine uyan 22 hasta ile 28 sağlıklı kontrol grubu çalışmaya dahil edilmiştir. Hastalara sosyodemografik ve klinik bilgi formu, pozitif ve negatif sendrom ölçeği ve SCID-I uygulanmıştır. Hasta ve kontrol grubunda MRI kullanılarak total beyin, gri madde, beyaz madde ve parahipokampal girus bölümlerinin volümetrik ölçümleri gerçekleştirildi.Şizofrenili hastalarda parahipokampal girus volümü hem sağ, hem sol, hemde totalde kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşük bulundu.PHG'un, hem hastalığın patofizyolojisi hem de klinik seyrinde önemli ilişkisinin olabileceğini söyleyebiliriz. Bu bölgenin fonksiyonel özelliklerini inceleyen görüntüleme teknikleri ve bilişsel işlevleri inceleyen testlerin birlikte ele alındığı çalışmalar daha önemli ve verimli sonuçlara ulaşmamızı sağlayacağı düşüncesindeyiz.

Schizophrenia is a chronic disease that is characterized with impairment of reality perception, hallucination and delirium.Recently, in neuroimaging studies, some abnormalities that may be related to the signs and symptoms of the disease have been shown.Parahippocampal gyrus (PHG) is one of the brain structures that is investigated recently. In our this thesis investigation, morphological variation of PHG were investiagted by magnetic resonance imaging (MRI).The study comprised 22 schizophrenia patients who had applied to Firat University Hospital Department of Psychiatry as out- or in- patients and had been diagnosed with schizophrenia according to the criteria of DSM-IV and 28 healthy controls. The patients were administered the sociodemographical data form, positive and negative syndrome scale and SCID. The volumetric measurement of total brain, gray matter, white matter, parahippocampal gyrus was performed on patients and control group by using MRI.Parahippocampal gyrus volumes were statistically significantly reduced compared to those of healthy controls.This can be considered PHG has an important relationship with both pathophysiology and clinical course of the disease. We suggest that the investigations which use together the visualisation technique that examine the functional qualifications of this area and the tests research the cognitive functions, make us to provide to reach more important and effective results.
Morphological alteration of parahippocampal gyrus on patient with schizophrenia
Keywords: Psikiyatri