Parotis bezinin primer epidermoid karsinomu - Keleş, E.; Özercan, İ. H.; Karlıdağ, T.; Kaygusuz, İ.; Yalçın, Ş.; Alpay, H. C.; Sapmaz, E. (My University, 2006)
Amaç: Parotis bezinden kaynaklanan neoplazmlar içinde, parotis bezinin primer epidermoid karsinomunun görülme sıklığını, bu neoplazmın klinik davranış ve tedavi sonuçlarını araştırmak.Yöntem: 1992-2004 yılları arasında Fırat Üniversitesi Fırat Tıp Merkezinde parotis bezinde kitle nedeniyle opere edilen 98 hasta retrospektif olarak incelendi. Primeri parotis bez epidermoid karsinomlu olan hastalar; yaş, cinsiyet, semptom ve bulgular, tümörün yerleşimi, tümöre yaklaşım şekli, takip süresi ve rekürrens açısından değerlendirildi.Bulgular: 12 yıllık süre içinde opere edilen parotis neoplazmları içinde parotis bezinin primer epidermoid karsinomunun görülme sıklığı %2.0 (n=2) olarak saptandı. Parotis bezinin primer epidermoid karsinomu tespit edilen iki olgu da erkek ve tanı anındaki yaşları 64 ve 69 idi. Hastaların hastaneye müracaat sebebi kulak altında şişlikti. İki olguda da tümörün yerleşimi parotis bezi kuyruğu olarak tespit edildi. Hastaların preoperatif değerlendirilmesinde uzak metastaza rastlanmadı. Hastalara, radikal cerrahi ve postoperatif radyoterapi kombinasyon tedavisi uygulandı. Parotis bezinin primer epidermoid karsinomu tanısı histopatolojik olarak da doğrulandı. Hastaların çok uzun olmayan postoperatif takiplerinde (29. ve 6. ay) uzak metastaz veya lokal rekkürense rastlanmadı.Sonuç: Parotis bezinin primer epidermoid karsinomu kötü prognozlu bir tümördür. Erken tanı, geniş cerrahi rezeksiyon ve postoperatif radyoterapi kombinasyonunun bu hastaların tedavisinde iyi kür oranı ve daha iyi bölgesel kontrol sağlamaktadır. Bizim olgu serimiz çok sınırlı olmasına rağmen parotis bezinin primer epidermoid karsinomu nadir görülen bir tümör olduğu için bu verilerin literatüre katkı sağlayacağını düşünmekteyiz.
Keywords: Parotis bezi; Karsinom; yassı hücreli; Geriyedönük çalışma