ÖĞRETMENLERİN BİREYSEL YENİLİKÇİLİK ÖZELLİKLERİ İLE WEB 2.0 TEKNOLOJİLERİ YETKİNLİK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - KOŞAR, FATİH (Fırat Üniveristesi, 2024)
Son yıllarda birçok alanda yeniliklerin ve değişimlerin hızlı bir şekilde gerçekleştiği görülmektedir. Teknolojinin getirdiği yenilikler birçok alanda olduğu gibi eğitim alanında da görülmektedir. Eğitim alanında ki bu yeniliklerden biri, öğrenme ortamlarında kullanılması durumunda birçok imkân ve olanak tanıyan web 2.0 araçlarıdır. Öğretmenlerin bu yeniliklere ve değişimlere ayak uydurarak okullarda uygulayıcı rolü üstlenmeleri gerekir. Web 2.0 teknolojilerinin eğitimde alternatif bir araç olması ve günümüz neslinin teknolojiye ilgi duyması gibi nedenler bu teknolojilerin eğitimde kullanımını önemli hale getirmiştir. Bu araştırmada öğretmenlerin bireysel yenilikçilik özellikleri ile web 2.0 teknolojileri yetkinlik düzeyleri arasındaki ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma örneklemini Bingöl ili genelindeki ortaokullarda farklı branşlarda görev yapan 461 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada verileri toplamak için iki ayrı ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekler; Hurt, Joseph ve Cook tarafından geliştirilen, Kılıçer ve Odabaşı (2010) tarafından Türkçeye uyarlanan "Bireysel Yenilikçilik Ölçeği" ve Çelik (2021) tarafından geliştirilen "Web 2.0 Araçları Kullanımı Yetkinliği Ölçeği"dir. Öğretmenlerin demografik ve meslek ile ilgili bilgilerini toplamak amacıyla da araştırmacı tarafından hazırlanan "Kişisel Bilgi Formu" kullanılmıştır. Veriler SPSS 22 analiz programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde betimsel istatistiklerden sayı, yüzde, aritmetik ortalama ve standart sapma analizleri; ikili gruplar arasındaki farkın belirlenmesi için parametrik testlerden bağımsız gruplar t-testi, üç ve daha fazla grup arası karşılaştırmalarda ise tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Welch testleri; değişkenler arasındaki ilişkinin belirlenmesi için Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin çoğunlukla sorgulayıcı kategoride yer aldıkları ve düşük düzeyde yenilikçi oldukları belirlenmiştir. Öğretmenlerin bireysel yenilikçilik özelliklerinin "Katılıyorum" düzeyinde olduğu yaş, branş, hizmet süresi, öğrenim durumu ve web 2.0 hizmet içi eğitimi alma durumuna göre anlamlı farklılık görülürken, cinsiyete göre anlamlı farklılık olduğu görülmemiştir. Öğretmenlerin web 2.0 teknolojileri yetkinliklerinin "Nadiren" düzeyinde olduğu; cinsiyet, yaş, branş, hizmet süresi, öğrenim durumu ve web 2.0 hizmet içi eğitimi alma durumuna göre anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca öğretmenlerin bireysel yenilikçilik özellikleri ile web 2.0 teknolojileri yetkinlik düzeyleri arasında düşük düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişkinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın bulguları doğrultusunda öneriler sunulmuştur.

In recent years, it is seen that innovations and changes have taken place rapidly in many fields. The innovations brought by technology are also seen in the field of education as in many other fields. One of these innovations in the field of education is web 2.0 tools that provide many opportunities and possibilities if used in learning environments. Teachers need to keep up with these innovations and changes and assume the role of practitioners in schools. Reasons such as the fact that Web 2.0 technologies are an alternative tool in education and today's generation is interested in technology have made the use of these technologies in education important. In this research, it is aimed to determine the relationship between teachers' individual innovation characteristics and web 2.0 technologies competency levels. For this purpose, relational screening model, one of the quantitative research methods, was used in the research. The research sample consists of 461 teachers working in different branches in secondary schools throughout Bingol province. Two separate scales were used to collect the data in the research. These scales are; The "Individual Innovation Scale" developed by Hurt, Joseph and Cook, adapted to Turkish by Kılıçer and Odabaşı (2010) and the "Web 2.0 Tools Usage Competence Scale" developed by Çelik (2021). The "Personal Information Form" prepared by the researcher was also used to collect information about the demographic and occupational characteristics of the teachers. The data were analyzed with SPSS 22 analysis program. Number, percentage, arithmetic mean and standard deviation analyses from descriptive statistics in the analysis of data; in order to determine the difference between the two groups, the independent groups t-test were used for parametric tests, one-way analysis of variance (ANOVA) and Welch tests were used for comparisons between three and more groups; Pearson Correlation analysis was used Dec Dec Decently to determine the relationship between the variables. As a result of the research, it was determined that teachers were mostly in the interrogator category and had a low level of innovation. While there was a significant difference according to age, branch, period of service, education level and receiving web 2.0 in service training of teachers personal innovativeness features at the level of "agree", there was no important difference according to gender. İt was seen that there was meaning full difference teachers web 2.0 competencies at the level of "rarely", according to gender age, branch, period of service, educational backround and receiving web 2.0 in-service training.
The investigation of the relationship between individual innovative levels and web 2.0 technologies competency levels teachers
Keywords: Eğitim ve Öğretim