23 NUMARALI VE 1573-1574 (H. 981) TARİHLİ MÜHİMME DEFTERİ/S. 282-352 (ÖZET- TRANSKRİPSİYON-DİZİN) - KARVAR, ŞEYDA (Fırat Üniveristesi, 2018)
Mühimme defterleri 1649 tarihine kadar Divân-ı Hümayun'dan çıkan bütün ferman ve beratları, daha sonraları ise yalnız devlet işleriyle ilgili işlemlerin tarih sırasıyla özel olarak yazılı bulunduğu defterlerdir. Divân-ı Hümayun'da müzakere edilen dahili ve harici meselelere ait siyasi, askeri, içtimai ve iktisadi önemli kararların kaydedildiği bu defterlere "Mühime Defterleri" adı verilmiştir. XVI. yüzyılın ortalarından XX. yüzyılın ilk yıllarına ulaşan bir dönem içinde, küçük zaman bölümleri hariç ortalama 350 yıllık zaman dilimi itibariyle, kültür ve tarih zenginliğini ihtiva eden mühimme defterleri, Osmanlı Arşivi defter serîleri içinde önemli yer tutar. Ana konularını; devleti ilgilendiren siyasi, iktisadi, kültürel, sosyal ve harp tarihine dair üst düzey kararlar teşkil eder. Kararlarla ilgili belgelerin birer örneği tarih sırasına göre bu defterlere aynen yazılırdı. Bu çalışmada, geniş kapsamlı bu arşiv kaynağından 23 Numaralı Mühimme Defteri'nin, 282-350. sayfalarındaki bulunan 603-784 numaralı hükümlerin transkripsiyonu, özetleri ve değerlendirmesi yapılmıştır.

The Mühimme Defteri are sets of written documents sorted by date and containing all fermans and berats issue till 1649 by the Divan-i Humayun and later documents dealing exclusively with state affairs. Name of the Mühimme Defteri, or Important Imperial Dispatches, relates to all important decisions in domestic and foreign policy, war affairs, social and financial spheres that were discussed in the Divan-i Humayun. The Mühimme Defteri, which have a cultural and historical value due range of documents covering approximately 350 years, beginning from the middle of the 16th century till early 20th century, with some time cleavages, occupy an important place within corpus of the Ottoman Archive. Among their main topics are state affairs, political, financial, cultural, social and war issues and related high-level bureaucracy decisions. All decisions were documented and were archived in the files according to an issue date. In this study we have provided transcription, summaries and evaluations of edicts between the numbers of 603-784 that can be found in pages from 282 to 350 belonging to the 23th file of the Mühimme Defteri representing a part of these broad archives.
Number 23 and 1573-1574 (H. 981) dated Muhimme Book/pages between 282 and 350 (Summary-transcription-index)
Keywords: Tarih