MADEN VİYADÜĞÜ'NÜN ÖNGERİLMELİ PREKAST VE KOMPOZİT T KESİTLİ KÖPRÜ KİRİŞLERİNİN OPTİMİZASYONU - EKER, BERRİN NEVRA KATİ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Bu çalışmada Elazığ ilinin Maden ilçesindeki Maden Viyadüğünün T kesitli prekast ve kompozit kirişlerinin yerine AASHTO'dan alınan Tip-1, Tip-2, Tip-3, Tip-4, Tip-5 ve Tip-6 kirişlerinin kullanılması amaçlanmış ve hesaplanan yük kombinasyonları içerisinde hangi tipin kullanımının uygun olacağı belirlenmiştir. Tip kirişlerin geometrik özelliklerine bağlı olarak mekanik özelliklerinin belirlenmesi, kesit tesir özelliklerinin hesaplanması ve öngerilmeli kablo sayısının tespiti yapılmıştır. Aynı zamanda kullanılması uygun olarak belirlenen Tip-5 kirişinin optimizasyonu yapılmıştır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde köprü ve viyadük tanımlarına değinip, öngerilme kavramları ve öngerilme mantığı anlatılmıştır. Ayrıca öngerilmeli yapıların literatür çalışmalarına yer verilmiştir. Öngerilmeli yapı elemanları tanıtılmıştır. İkinci bölümde ise Maden Viyadüğünün genel tasarım parametrelerine yer verilmiştir. Malzeme özellikleri tanımlanmıştır. AASHTO'dan alınan tip prekast ve kompozit kirişlerin geometrik özellikleri tanıtılmış, kesit tesir değerlerinin hesap raporları verilmiştir. Üçüncü bölümde ise AASHTO'nun izin verdiği gerilme değerlerine göre belirli aralıklarda kirişin alt ve üst bölgelerinde meydana gelen gerilme değerleri Visual Basic programlama dili ile hesaplanmış ve tip seçimi yapılmıştır. Son bölümde ise seçilmesi uygun görülen Tip-5 kirişinin optimizasyonu yapılmıştır.

In this study, it is aimed to use Type-1, Type-2, Type-3, Type-4, Type-5 and Type-6 beams taken from AASHTO instead of T-section precast and composite beams of Maden Viaduct of Elazığ province. which type is appropriate to use. Depending on the geometrical properties of the type beams, the determination of the mechanical properties, the calculation of the cross-sectional properties and the number of prestressed cables were determined. At the same time, optimization of the Type-5 beam, which is determined to be used, has been optimized. The study consists of four parts. In the first chapter, the definitions of bridges and viaducts and the concepts of pre - stress and pre - stress are explained. In addition, literature studies of prestressed structures are included. Prestressed structural elements are introduced. In the second section, the general design parameters of the Mine Viaduct are given. Material properties are defined. The geometric properties of the precast and composite beams obtained from AASHTO are presented and the account reports of the section values are given. In the third section, the stress values at the lower and upper parts of the beam at certain intervals according to the stress values allowed by AASHTO were calculated with Visual Basic programming language and type selection was made. In the last section, optimizations of the Type-5 beam, which is chosen to be selected, have been made.
Optimization of prestressing t-sectioned precast and composite bridge beams of Maden Viaduct
Keywords: İnşaat Mühendisliği