BETONDA SIKIŞTIRMA FAKTÖRÜNÜN KARBONATLAŞMAYA ETKİSİ - GÖNEN, TAHİR (Fırat Üniveristesi, 2003)
Karbonatlaşma atmosferdeki karbondioksit ile betonun boşluk suyunda bulunan kalsiyum hidroksitin reaksiyonu olarak tanımlanmaktadır. Betonarme betonunun içine gömülü olan çelik betona büyük ölçüde alkalin özelliği veren boşluk suyundaki kalsiyum hidroksit tarafından korozyondan korunur. Karbonarlaşmanın sonucu betonun alkalin özelliği kaybolur ve çelik paslanır. Bu olay betonarme elemanların servis ömrünü belirleyen ana faktörlerden biri olarak kabul edilir. Bu çalışmada betondaki karbonatlaşma hızma sıkıştırma faktörünün etkisi araştırılmıştır. Karbonatlaşma süreci çok uzun yıllar aldığından testler için hızlandırılmış yöntem seçilmiştir. Bu amaçla hızlandırılmış karbonatlaşma testi için hava geçirimsiz bir kabin geliştirilmiştir. Deneylerde farklı sıkıştırma oranlarına sahip betonlar kullanılarak numuneler üç seri olarak hazırlanmıştır. Karbonatlaşma derinlikleri farklı zaman periyodlarında %1 etil alkolde hazırlanan fenolfitaleyin çözeltisi ile ölçülmüştür. Ayrıca sıkıştırma oranlan ile karbonatlaşma derinlikleri arasındaki ilişkiyi desteklemek ve aralarında kıyaslama yapmak amacıyla numuneler farklı nem oranlarında (%35, %55, %80) %10 karbondioksitli ortama bırakılmıştır. Anahtar Kelimeler: Karbonatlaşma, Beton, Sıkıştırma faktörü
Effect on carbonation of compacting factor in concrete
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering