Dilemas of Those Who Refuse Hadithes in the Law of the Qur’an - Çiçek, Fehmi (Fırat Üniversitesi, 2025)
[EN] Abstract After the collapse of the Ottoman Empire, one of the biggest dangers threatening the Islamic world is the idea of "the Quran is enough for us" which rejects the Hadith second main source of Islam after the Holly Qur’an. This idea is not just an idea aimed at destroying Islamic sciences such as law, creed, Islamic history and words of the prophet, but also an idea that leads to the destruction of the Quran itself. For the reason that we learn the basis of those İslamic sciences from the Sunnah of the prophet (p.b.u.h.). When the hadiths are eliminated, everyone will interpret the Quran according to their own mind, thus thousands of differant religions -other than Islam- will emerge. This is an important article that examines how these members of thought, fell into a contradiction in the laws of the Quran, how they can turn what is lawful into unlawful and unlawful into lawful, how they can allow eating the meat of cats, dogs, snakes and centipedes, how they can legitimize Mut'a marriage, how they can deny the Quran by saying that there is a contradiction between the verses. Key words: Qur’an, Hadith, law, permited, prohibited

Öz Osmanlı’nın yıkılışından sonra İslam dünyasını tehdit eden en büyük tehlikelerden bir tanesi; dinin -Kur’an’dan sonra- en büyük ana kaynağı hadislerin etrafına şüphe tohumları atıp sünneti reddeden “Kur’an bize yeter” düşüncesidir. Bu düşünce sadece İslam hukukunu, siyeri, akaidi, İslam tarihini ve hadisleri yıkmaya yönelik bir düşünce değildir. Bilakis bizzat Kur’an’ı yıkmaya götüren bir akımdır. Zira Kur’an’ın kritik noktalarını, ayetlerin iniş sebebini, kapalı yerlerin açıklamasını, kıssaların detaylarını, hangi ayetin önce hangisinin sonra indiğini, hükümlerin tafsilatını, ibadetlerin nasıl uygulanacağını, inen ayetleri Hz. Peygamber’in (s.a.v.) nasıl anlayıp uyguladığını hadislerden öğreniyoruz. Hadisler ortadan kaldırıldığı zaman, herkes Kur’an’ı kendi kafasına göre yorumlayacak, istediği tarafa çekecek, dilediği sonuca varacak, böylece İslam’dan başka binlerce din ortaya çıkacaktır. Bu makalemiz, “Kur’an’cılar” ismiyle tanınan bu düşünce mensuplarının, Kur’an ahkamında nasıl bir çelişkiye düştüklerini, helali haram haramı da helal yapabileceklerini, kedi, köpek, yılan eti yemeye cevaz verebileceklerini, Kur’an ayetlerini delil göstererek içkinin helal olduğunu iddia edebileceklerini, yine Kur’an ayetlerini delil göstererek sömürgeci Yahudi ve Hristiyanlara affedici ve hoşgörülü yaklaşabileceklerini, Mut’a nikahını meşrulaştırabileceklerini, ayetler arasında çelişki var diyerek Kur’an’ı inkar edebileceklerini ve sair misalleri açıklayan önemli bir çalışmadır. Anahtar kelimeler: Kuran, Hadis, Kanun, Helal, Haram,
Ahkam Ayetlerinde Hadisleri İnkar Edenlerin Çıkmazları
Keywords: Hadith; Hadis