Deneysel proliferatif vitreoretinopatide oktreotid’in etkinliği - Turgut, Burak; Evren, Özge; Çeliker, Ülkü; Dağlı, Ferda (My University, 2010)
Amaç: Bu çalışmada intravitreal uygulanan oktreotidin proliferatif vitreoretinopati (PVR) gelişimi üzerine olan etkinliğini araştırmak amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Çalışmada, 21 adet pigmente kobay randomize olarak üç eşit gruba ayrılmıştır. Grup 1 kontrol grubu olarak belirlenmiş ve limbusun 1,5 mm gerisinden 0.2 ml salin solüsyonu intravitreal olarak uygulanmıştır. Grup 2 sham grubu olarak belirlenmiş ve aynı metodla 0.1 ml’de 0.07 IU dispase ve 0.1 ml salin solüsyonu intravitreal olarak uygulanmıştır. Tedavi grubu olarak belirlenen grup 3’deki deneklere ise yine aynı metodla 0.1ml’de 0.07 IU dispase ve 0.1 ml’de 1 mgr oktreotid intravitreal olarak uygulanmıştır. Deney süresi olan 10 hafta boyunca toplam iki kez oktreotid enjeksiyonu yapılmıştır. 10 haftanın bitiminde tüm gruplardaki hayvanların her iki gözleri enüklee edilip retinaları hematoksilen eozin ile boyanarak histopatolojik olarak epiretinal membran oluşumu, internal limitan membranda bozulma, retinal fold varlığı ve ganglion hücrelerinde karyopiknoz varlığı açısından değerlendirildi.Bulgular: Tedavi gruplarının histopatolojik incelemesinde özellikle epiretinal membran oluşumu ve internal limitan membranda bozulma açısından anlamlı düzelme görülmüştür (p<0.05).Sonuç: Oktreotidin bütünüyle olmasa da oldukça etkin şekilde PVR’yi engelleyebileceği görülmüştür. Özellikle de PVR’nin adjuvan tedavisinde denenen diğer antiproliferatif ajanların yan etkileri göz önüne alındığında oktreotid daha güvenli ve etkili alternatif bir ilaç olabilir.
Keywords: Tıbbi Araştırmalar Deneysel; Patoloji; Göz Hastalıkları