YAPAY ARI KOLONİSİ ALGORİTMASI TABANLI KESİR DERECELİ BUTTERWORTH FİLTRE TASARIMI - ELMAS, MUHAMMET FATİH (Fırat Üniveristesi, 2023)
Kesir dereceli gösterimin çeşitli fiziksel sistemleri analiz etme konusunda geleneksel tam sayı dereceli gösterimden daha etkili olduğunu göstermiştir. Kesir dereceli yaklaşım, yüksek dereceli tam sayı dereceli sistemler yerine eşdeğeri olan küçük kesir dereceli sistemlerin kullanabilmesine izin vermektedir. Bundan dolayı yaygın olarak kullanılan Butterworth filtrelerin tasarımı için kesir dereceli yaklaşım tercih edilmiştir. Kesir dereceli yaklaşımla, yüksek dereceli tam sayı dereceli filtre yerine düşük dereceli eş değer filtre kullanılabilir. Yapay Arı Kolonosi Algoritması, Parçacık Sürüsü Optimizasyon Algoritmasıyla karşılaştırarak filtrenin en iyi sonuç alınan kesirli bileşenlerinin yanı sıra filtre katsayıları da belirlenmesidir.

It has been shown that fractional notation is more effective than traditional integer notation in analyzing various physical systems. The fractional approach allows the use of equivalent small fractional systems instead of higher order integer order systems. Therefore, the fractional order approach is preferred for the design of commonly used Butterworth filters. Using fractional-order approximations, it is possible to use low-order equivalent filters instead of high-order integer-order filters. The objective is to determine the best fractional components as well as the filter coefficients by comparing it with the Artificial Bee Colony Algorithm and the Particle Swarm Optimization Algorithm.
Fractional order butterworth filter design based on artificial bee colony algorithm
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği