Kuzularda selenifer astragalus (geven) türleri üzerine araştırmalar I. besi performansı, ham besin maddelerinin sindirilme derecesi ile serum organ ve dokulardaki helenyum düzeylerine etkisi - Şahin, Kazım; Şahin, Nurhan; Güler, Talat; Çerçı, I. Halil; Erkal, Necla; Sarı, Mustafa (My University, 1997)
Bu çalışmada, Astragalus gummifer ve Astragalus kurdicusun, kuzularda kaba yem olarak kullanılabilmesini ortaya koymak amacıyla, serum, organ ve dokulardaki selenyum düzeyleri ile besi performansı ve ham besin maddelerinin sindirilme derecesi üzerine etkileri araştırılmıştır. Kullanılan kaba yemlerden kuru ot Kontrol, Astragalus gummifer Deneme I ve ve Astragalus kurdicus da Deneme II grubulannı oluşturmuştur. Canlı ağırlık artışı ve yem tüketimi, Astragalus bulunan gruplarda kontrol grubuna göre belirgin biçimde düş müştür (P<0.001). Kuru madde, ham kül, organik madde, ham selüloz, ham protein, ham yağ ve azotsuz öz maddenin sindirilme derecesinin Kontrol, Deneme I ve Deneme II gruplarında, sırası ile, %66.34, 59.81 ve 59.23 (P<0.001); %47.33, 40.37 ve 39.16 (P<0.001), %68.04. 62.79 ve 63.87 (P<0.001), %55.14, 38.34 ve 39.72 (P<0.001), %68.21;58.31 ve 59.79 (P>0.001), %78.29, 72.34 ve 72.15 (P>0.001) ve %76.70, 68.32 ve 68.30 (P<0.001) olduğu tespit edilmiştir.Serum selenyum düzeyleri, kontrol grubuna göre, deneme gruplarında rasyonlardaki selenyum konsantrasyonuna ve hayvanların bu rasyonlarla beslenme süresine bağlı olarak doğrusal biçimde artmıştır (P<0.001). Organ ve dokulardaki selenyum düzeyleri de rasyonun selenyum düzeyi ile beslenme süresine bağlı olarak yükselmiştir. Yine, bu çalışmada en fazla selenyum birikimi böbrekte gözlenmiş, bunu karaciğer izlemiştir.
Keywords: Selenyum; sindirilebilirlik; koyun; yem rasyonları; besi performansı; Astragalus