“GÖRSEL KİMLİK” VE “MARKA TASARIMI” KAVRAMLARINA İLİŞKİN GRAFİK TASARIM BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN METAFORİK ALGILARI - Hasıloglu, Mehmet Ferruh; Özpolat, Kainat (My University, 2019)
Bu çalışma, görsel kimlik ve marka tasarımı kavramlarının grafik tasarımcı olmaya hazırlananöğrencilerin algılamasında metaforlar üretmesini incelemektedir. Bu sorunu ele almak için, görsel kimlik vemarka tasarımı kavramları üzerine bir araştırma çalışması yapılmıştır. Bunun yanında öğrencilerin görselkimlik ve marka tasarımına ilişkin ürettikleri metaforlar, kategorize edilerek incelenmiştir.Görsel kimlik, bir kurumu temsil etmede tanınırlık ve akılda kalıcılık sağlayan görsel unsurların tümüdür.Kurum kimliğini gösteren ve iletişimi sağlayan görsel kimliktir. Görsel kimlik kavramı kurum kimliğihedeflerine uygun olarak görülebilen yapıların, planlanmış bir şekilde kurumun menfaatlerine uygun olarakoluşturulmasını kapsar.Marka tasarımı, kurumların ürün ve hizmetlerini rekabet ortamında diğerlerinden ayırt edilecek şekildesembol, simge, isim ve terimlerin tümünü kapsar. Markalar kurumun hedef kitlesi ile arasındaki iletişimisağlayan bir araçtır.Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Grafik Bölümü 2. sınıf öğrencilerinden “Görsel kimlik …………………gibidir, çünkü; ………………………” ve “Marka tasarımı…………gibidir, çünkü;…………………”ibarelerini tamamlamaları istenmiştir. Araştırma nitel bir çalışma olup verilerin çözümlenmesi içerik analiziyapılarak gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar literatür dikkate alınarak tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Keywords: Edebiyat; Edebi Teori ve Eleştiri