AN EVALUATION ATTITUDES AND MOTIVATION TOWARD ENGLISH AS A FOREIGN LANGUAGE (F.U. TECHNICAL EDUCATION FACULTY SAMPLE) - SARIEYYÜPOĞLU, DİDAR (Fırat Üniveristesi, 2001)
Yüksek Lisans Tezi ÖĞRENCİLERİN YABANCI DİL OLARAK İNGİLİZCEYE KARŞI TUTUM VE GÜDÜLENMELERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ (F.Ü. TEKNİK EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖRNEĞİ) Didar SARIEYYÜPOĞLU 2001. Sayfa 81 Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İngiliz Dili ve Edebiyatı Anabilimdalı Bu çalışmanın ana teması yabancı dil öğrenimindeki tutum ve güdülenmedin öğrencinin dil öğrenmedeki ilgisi, coşkusu ve öğrenmeye hazır oluşu anlamına gelen güdülenme (Gardner & Maclntyre, 1992) güdülenme türü, güdülenme yoğunluğu ve İngilizce öğrenme isteği boyutlarıyla incelendi. Yabancı dil öğrenmeye ve yabancı dil toplumuna karşı tutum da tutum ve güdülenmenin oluşumunda etken olan faktörler olarak ele alındı. Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Birinci ve ikinci Öğretim ikinci sınııf öğrencilerinin 1999-2000 öğretim yılında Ingilizceye olan tutum ve güdülenmelerini değerlendirmek için bir anket uygulandı. Anketteki her bir soru için Birinci ve ikinci Öğretim öğrencilerinin arasında tutum ve güdülenme farklılığı olup olmadığı değerlendirildi. Anket sonuçları her iki grup arasında önemli bir farklılık olmadığını gösterdi. Her iki gruptaki öğrencilerin işlevsel güdülenmeye, yüksek güdülenme yoğunluğuna ve ingilizce öğrenme isteğine sahip oldukları tespit edildi. Fakat öğrencilerin derslerle bağlantılı olan İngilizce öğrenmeye karşı tutumlarının, ingilizce öğrenmek amacına karşı olan tutumlarından daha az olumlu olduğu gözlendi. Öğrencilerin, uluslararası iletişim dili olarak ingilizce öğrenmenin öneminin bilincinde olmakla beraber öğrenme sürecine tam anlamıyla dahil olamadıkları sonucuna varıldı. Anket sonuçlarının değerlendirilmesiyle elde edilen bilgilerin doğrultusunda aşağıdaki öneriler yapıldı: öğrencilerin güdülenme yoğunluğu, öğrenme istekleri ve öğrenmeye karşı olan tutumları belirli aralıklarla belli zamanlarda ölçülmelidir. Üniversitelerde İngilizce eğitimi hazırlık sınıflarında yoğun ders saatleriyle verilmelidir, ingilizce dersleri dört yıl süreyle seçmeli olmalı ve bu derslerden iliglenen ve istekli olan öğrenciler yararlanmalıdır. Öğrencilere İngilizce yayınları okuyabilmekleri, video film izleyebilecekleri, ve her tür iletişim araçlarından istedikleri gibi yararlanabilecekleri çalışma odaları sunulmalıdır. ANAHTAR KELİMELER: Integratif güdülenme, işlevsel güdülenme.
Öğrencilerin yabancı dil olarak İngilizceye karşı tutum ve güdülenmelerinin değerlendirilmesi (F.Ü. Teknik Eğitim Fakültesi örneği)
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Eğitim ve Öğretim; Education and Training; İngiliz Dili ve Edebiyatı; English Linguistics and Literature