KOLONİZE VANKOMİSİN DİRENÇLİ ENTEROKOK SUŞLARINDA LİNEZOLİD VE TİGESİKLİNİN İN-VİTRO AKTİVİTELERİ - ÇAĞAŞAR, ÖZLEM (Fırat Üniveristesi, 2010)
Enterokoklar virulansı düşük mikroorganizmalar olmalarına rağmen önemli bir nozokomiyal infeksiyon etkenleridir. Çevre şartlarına dayanıklı olmaları, birçok antimikrobiyal ajana karşı intrensek dirençli olmaları ve yeni direnç geliştirme yetenekleri nedeniyle son yıllarda hastane kaynaklı infeksiyon etkenleri arasında üst sıralara yükselmişlerdir.Çalışmamız 01/09/2007-01/09/2009 tarihleri arasında yapılmıştır. Bu çalışmada vankomisin dirençli enterokoklara bağlı gelişen infeksiyonlarda alternatif olabilecek tigesiklinin ve 2005 yılından bu yana Türkiye'de kullanılmakta olan linezolidin in-vitro duyarlılıklarının belirlenmesi amaçlanmıştır.Bu çalışmada Fırat Üniversitesi Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon Yoğun Bakım Ünitesi ile Onkoloji Kliniği'nde yatan hastalarda 2 yıllık sürede VRE kolonizasyonu ve izole edilen VRE suşlarında linezolid ile tigesiklinin in-vitro aktiviteleri araştırıldı. 680 hastadan 105 hastada VRE pozitifliği tespit edildi. VRE suşlarının 80'i E. faecium (%76.2), 25'i E. faecalis (%23.8) olarak saptandı. 105 hastada antibiyotik kullanımı mevcuttu. En sık kullanılan antibiyotikler glikopeptid ve geniş spektrumlu sefalosporinlerdi. Kolonize VRE suşlarında linezolid ve tigesiklinin mikrodilüsyon broth ile belirlenen MİK değerlerine göre direnç tespit edilmedi.Sonuç olarak, hastaların uzun süreli tedavi gördüğü ve antibiyotik kullanımının yaygın olduğu kliniklerde enterokoklar önemli nozokomiyal patojenlerdir. Bu nedenle izole edilen enterokokların antibiyotik duyarlılığı, tür tayini ve vankomisin duyarlılığı araştırılmalıdır. VRE tespit edilen hastalar için kontrol ve korunma önlemleri alınmalıdır.Anahtar kelimeler: Vankomisine dirençli enterokok, linezolid, tigesiklin

Enterococci, in spite of the fact that their virulance are low, important nosocomial causative agents. Because of the facts that they are able to grow and survive under hard conditions and they have intrinsic resistance to many antimicrobial agents and able to acquire new mechanisms of resistance, they are one of the most freuquent isolated microorganisms from hospital infection in recently.Our study was performed between 01.09.2007 and 01.09.2009. The aim of this study is to determine in-vitro susceptibility of tigecycline which alternatives that may be in vancomycin-resistant enterococci (VRE) infections and linezolid which is being used since the year 2005 in Turkey.In this study in-vitro susceptibility of tigecycline and linezolid from isolated VRE strains and VRE colonization was investigated in the patients hospitalized in Fırat University Hospital Anesthesiology and Reanimation Clinic and Oncology Clinic for 2-year period. From 680 patients VRE positivity was determined in 105 patients. Of the strains isolated as VRE, 80 (%76.2) were identified as E. faecium and 25 (%23.8) as E. faecalis. Antibiotic use was present in 105 patients. Mostly used antibiotics were glycopeptide antibiotics and broad-spectrum cephalosporins. According to linezolid and tigecycline MIC values which were determined by broth microdilution, resistance to this antibiotics was not detected in colonized VRE strains.As a result, enterococci are important nosocomial pathogens in the clinics where the patients have long-term treatment and the widespread antibiotic use. For this reason the antibiotic susceptibility of enterococci, isolated species determination and vancomycin susceptibility should be investigated. For the patients in whom VRE has been detected, infection control and prevention must be done.Keywords: Vancomycine resistant enterococcus, linezolid, tigecycline
In-vitro antimicrobial activity of linezolid and tigecycline against colonized vancomycin-resistant enterococci
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji