Malatya merkez ilkokul çocuklarında yaş, boy ve oturma yüksekliği arasındaki ilişki - Karakaş, Sacide; Cihan, Ö. Faruk; Kavaklı, Ahmet; Eroğlu, Celalettin; Aluçlu, Arif (My University, 2002)
Amaç: Malatya merkez ilkokul çocuklarındaki büyüme ve gelişmenin değerlendirilmesi ve il bazında bir standart oluşturulması için oturma yüksekliği ölçüldü. Gereç ve Yöntem: Malatya merkez ilkokullarından çalışma kapsamına giren okullar ve bu okullardaki öğrenciler rastgele örneklem yöntemiyle seçildi. Örnekleme giren öğrenciler 7-11 yaşında, 432'si kız, 468'i erkek olmak üzere toplam 900 kişiydi. Boy, ağırlık ve oturma yüksekliği gibi antropometrik parametreler ölçüldü. Veriler istatistik paket program (SSPS 6.0) kullanılarak her cins ve yaş grubu için aritmetik ortalama, standart sapma, maximum ve minimum olarak ifade edildi. Cinsler arası farklılık t-testi ile belirlendi. Bulgular: Elde ettiğimiz verilerde yaşla birlikte boy artışlarının olduğu ve buna paralel olarak oturma yüksekliklerinin de arttığı saptandı.Yedi yaş kızlarda oturma yüksekliği 58.47 ± 2.81 iken, onbir yaşında 66.54 ±4.14 idi. Erkeklerde ise yedi yaşında oturma yüksekliği 60.78 ± 3.02 iken, onbir yaşında 66.56$\\pm$3.41 olarak saptandı. Erkekler ile kızlar arasında oturma yüksekliği yönünden farklılık görüldü. Verilerimizde 7-11 yaş grubu erkeklerdeki oturma yükseklikleri kızlarkinden daha büyük ortalamaya sahipti. Fakat cinsler arasında oturma yüksekliği yönünden anlamlılık 7-10 yaş grubundaydı (p<0.05). Sonuç: Yaşa bağlı olarak boy arttıkça oturma yüksekliğinin arttığı saptandı. Ortalama değerler benzer araştırma sonuçlarıyla karşılaştırıldı. Malatya çocuklarının oturma yüksekliği diğer çalışmalardaki ortalamalardan daha küçük olarak tespit edildi. Bulgularımız Malatya merkez çocukları için bir norm oluşturacak nitelikteydi.
Keywords: Çocuk; Çocuk gelişimi; Antropometri; Vücut boyu; Vücut ağırlıkları ve ölçüleri; Postür