KARBON TETRA KLORÜR İLE KARACİĞER HASARI OLUŞTURULAN SIÇANLARDA EPİGALLOKATEŞİN-3-GALLAT'IN KASPAZ-3, BCL-2, NRF-2 VE NF-KB PROTEİN EKSPRESYONUNA ETKİSİ - KALMAZ, GAMZE GÜR (Fırat Üniveristesi, 2018)
Epigallokateşin-3-gallat (EGCG) doku hasarı, kanser oluşumunu önleme ve metabolizma hızını arttırmada etkili bir polifenoldür. Bu tez çalışmasında, 28 adet Wistar albino (n=28, 8 haftalık) sıçan kullanılmıştır. Sıçanlar 4 gruba ayrılmış ve her grupta 7 sıçan yer almıştır. Gruplar: (i) Kontrol Grubu: Standart diyet; (ii) EGCG Grubu (50 mg/kg CA, ip): Standart diyet + EGCG verilen grup; (iii) CCl4 Grubu (1,5 ml/kg CA, ip): Standart diyet + CCl4 verilen grup; (iv) CCl4 + EGCG Grubu: Standart diyet + CCl4 (1,5 ml/kg CA, ip) + EGCG (50 mg/kg CA, ip) verilen grup. Hayvanlar 4 hafta sonra dekapite edilerek karaciğer dokuları incelenmiştir. Karaciğer dokusunda kaspaz-3, bcl-2, Nrf-2 ve NF-kB ekspresyon düzeyleri Western blotlama tekniğiyle, lipit peroksidasyonu MDA (malondialdehit) analizleri spektrofotometre ile belirlenmiştir. EGCG uygulamasının, CCl4 + EGCG grubunda, CCl4 grubuna göre kaspaz-3, bcl-2, Nrf-2 ve NF-kB ekspresyonları bakımından anlamlı bir fark oluşturduğu bulunmuştur (p<0.05). EGCG uygulamasıyla, kaspaz-3 ve Nrf-2 ekspresyon düzeyleri artış, MDA düzeyi azalış buna karşın bcl-2 ve NF-kB ekspresyon düzeyleri azalış göstermiştir. TUNEL metodu incelemelerinde, CCl4 + EGCG grubunda CCl4 grubuna göre apoptotik indeks oranının daha düşük olduğu gözlenmiştir. Bu sonuçlar, EGCG'nin Wistar albino sıçanlarda karaciğer hasar oranını azalttığı ve EGCG uygulamasının insanlarda da karaciğer hasarını azaltıcı etkisinin olabileceğini göstermektedir.

Epigallocatechin-3-gallate (EGCG) is a polyphenol that is effective in preventing tissue damage, cancer formation and increasing metabolism. In this thesis, 28 Wistar albino rats (n = 28, 8 weeks old) used. Animals were divided into four groups, and 7 rats involved in each group. The groups were: (i) Control Group: Standard diet; (ii) EGCG Group (50 mg/kg Live Weight (LW), ip): Standard diet + EGCG; (iii) CCl4 Group (1,5 ml/kg LW, ip): Standard diet + CCl4; (iv) CCl4 + EGCG Group: Standard diet + CCl4 (1,5 ml/kg LW, ip) + EGCG (50 mg/kg LW, ip). The animals were decapitated after 4 weeks and liver tissues were examined. Expression levels of caspase-3, bcl-2, Nrf-2 and NF-kB in the liver were determined by western blot technique, lipid peroxidation MDA (malondialdehyde) analysis by spectrophotometer. EGCG application, in the CCl4 + EGCG group, when compared to the CCl4 group, caspase-3, bcl-2, Nrf-2 and NF-kB expressions and MDA level create a significant difference (p<0.05). Caspase-3 and Nrf-2 expression level increased, MDA level decreased but bcl-2 and NF-kB expression level was decreased, through the application of EGCG. The rate of apoptotic index was observed decrease in the CCl4 + EGCG group than the CCl4 group at TUNEL assay examinations. These results shows that EGCG reduce the rate of liver damage at Wistar albino rats and these findings will be guiding in research of inhibitory effect of liver damage of humans like rats.
The effect of epigallocatechin-3-gallate on caspase-3, BCL-2, NRF-2 and NF-kB protein expression in rats with carbon tetrachloride-induced liver damage
Keywords: Biyoloji