SOSYAL SİGORTA PRİM TEŞVİKLERİNİN SOSYAL GÜVENLİK KURUMU PRİM GELİRLERİNE ETKİSİ: EKONOMETRİK BİR ANALİZ - Nurdoğan, Ali Kemal (Fırat University, 2019)
Çalışmanın amacı, sosyal sigorta prim teşvikleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu prim gelirleri arasında bir ilişki olup olmadığı ve değişkenler arasında bir ilişki varsa, bu ilişkinin yönünün nasıl olduğunu belirlemektir. Bu amaçla çalışmada, 2009-2017 yılları arasında uygulanan sosyal sigorta prim teşvikleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu prim gelirleri arasındaki uzun dönemli ilişki incelenmiş ve aralarında nedensellik olup olmadığı ortaya koyulmaya çalışılmıştır. Sosyal Güvenlik Kurumu, İŞKUR ve TUİK tarafından yayınlanan raporlardan elde veriler ile oluşturulan zaman serilerinin durağanlık dereceleri Genişletilmiş – Dickey Fuller (ADF) testi ile I(1) olarak tespit edilmiştir. Engle Granger Eşbütünleşme testi ile seriler arasında uzun dönemli ilişkinin bulunması sebebiyle Granger nedensellik testi yapılarak Sosyal Sigorta Prim Teşvikleri değişkeninden Prim Gelirleri değişkenine doğru bir nedensellik olduğu bulgusu elde edilmiştir