"ÇAĞA ÇOLUK DAVAR DOLUK" İKİLEMESİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME - Özçam, Çimen (My University, 2013)
Anlamı kuvvetlendirmek ve zenginleştirmek, söyleyişe ahenk katmak, iki kelimeyle bir kavramı anlatmak amacıyla başvurulan ikilemeler, kelimelerin tekrar edilmesi veya anlamca aynı, sesleri birbirine benzeyen kelimelerin tekrarıyla oluşan birimlerdir. Her yazı dilinde olduğu gibi farklı ağızlarda da ayrı bir mantık, karakter ve şahsiyet söz konusudur ki bu farklılıklar ağızları birbirinden ayıran faktörlerin başında gelmektedir. \"Mahallî kelimeler\" dediğimiz kullanımlarla oluşturulan \"ikileme\", \"üçleme\" veya \"dörtlemelere\" de ağızlarda sıkça rastlanılmaktadır. İkilemeleri belli kelime türleri ve kurallarıyla sınırlamak da mümkün değildir. Elazığ ve yöresi ağızlarında da dikkat çekici bazı ikilemeler yer almaktadır
Keywords: Dil ve Dil Bilim