RİZE YÖRESİ ORMAN AĞAÇ VE ÇALILARINDA GELİŞEN KSİLOTROF MİKROFUNGUSLAR - SELÇUK, FARUK (Fırat Üniveristesi, 2004)
Rize yöresine 2 yıl boyunca yapmış olduğumuz arazi çalışmaları esnasında toplanan herbaryum örnekleri laboratuar ortamında incelenmiştir. Bu incelemeler sonucunda orman ağaç ve çalılarında bulunan 139 tür ksilotrof mikrofungus tespit edilmiştir. Teşhisi yapılan bu türlerin Fungi alemindeki dağılımı : Ascomycota: 1 sınıf, 3 alt sınıf, 10 ordo, 22 familya, 38 genus ve 56 tür, Deuteromycota: 2 sınıf, 5 ordo, 8 familya, 56 genus ve 83 tür şeklindedir. 139 tür ksilotrofun konukçulannı Betulaceae ve Fagaceae (46'şar tür), Ericaceae ve Tiliaceae (4'er tür), Aceraceae, Berberidaceae, Cornoceae, Taxodiaceae vd. ise 1 yada 2 tür ile oluşturmaktadır. Ksilotroflarm tür içeriği genellikle saprotroflarla temsil edilmiştir. Burada 80 genustan 102 tür bulunmuştur. Parazit olan funguslar ise Deuteromycota 32 tür, Ascomycota 8 tür ile temsil edilmiştir. Deuteromycota divizyosu, Coelomycetes sınıfı, Melenconiales ordosu, Melanconiaceae familyasından monotipik bir genus olan Neoheteroceras'm üyesi Neoheteroceras flageoletti Nag Raj nom. nov. Dünya'da ilk kez Fransa'da Tilia europea üzerinde tespit edilmiş iken, ikinci olarak da bu çalışma esnasında tarafımızdan Tilia rubra üzerinde kaydedilmiştir. Literatür taramalarına göre, bu araştırma sonucunda 58 genus ve 131 tüf ülkemiz için yeni kayıt olarak tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Rize, Mikrofungus, Ksilotrof, Parazit, Yeni kayıt. Vffl
Xylotroph microfungi which grow up in Rize region forest trees and shrubs
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Biyoloji; Biology