Türkiye’nin Enerji Talebi Tahmin Probleminin Çözümünde Regresyon Yöntemlerine Dayalı Yaklaşımlar - Çeltek, Seyit Alperen (Fırat University, 2024)
Günümüzde enerji talebi ve bu talebin gelecekteki tahmini, sürdürülebilir enerji politikaları oluşturmak ve enerji kaynaklarının etkin kullanımını sağlamak için hayati bir öneme sahiptir. Bu çalışmada Türkiye’nin 1979-2020 yılları arasına ait gözlemlenen enerji talebi, nüfus, gayri safi yurt içi hasıla, ihracat ve ithalat verileri kullanılarak enerji talep tahmin modelleri oluşturulmuştur. Enerji talep tahmini modellerini oluşturmak için çoklu regresyon ve polinom regresyon yöntemleri kullanılmıştır. Çalışmanın temel hedefi, literatürde bulunan yöntemlere kıyasla doğruluk oranı daha fazla olan bir talep tahmin modeli sunmaktır. Çalışmanın başlıca bulguları, çoklu regresyonun enerji talep tahmininde literatürdeki çalışmaların sonucu yakaladığını ve etkili bir araç olduğunu göstermektedir. Ayrıca, polinom regresyon tabanlı yaklaşımla literatürdeki sonuçlar yaklaşık %4 oranında iyileştirilmiş ve güvenli bir tahmin modeli literatüre sunulmuştur. Ayrıca, elde edilen tahmin modeli kullanılarak Türkiye’nin 2021-2050 arasındaki enerji talebi tahmin edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, belirtilen dönemde enerji talebinin önemli ölçüde artacağını ortaya koymaktadır. 2021-2050 yılları arası enerji talebi artış oranının, geçmiş yıllara benzerlik göstermesi, regresyon tabanlı yöntemin güvenilirliğini desteklemektedir. Bu çalışma, enerji planlaması ve politika oluşturmadaki karar alıcılar için önemli bir referans kaynağı olabilir.

Today’s energy demand and the future prediction of this demand are of vital importance to create sustainable energy policies and ensure the effective use of energy resources. In this study, energy demand forecast models were created using Turkey’s observed energy demand, population, gross domestic product, export and import data between 1979 and 2020. Multiple regression and polynomial regression methods were used to create energy demand forecast models. The main goal of the study is to present a demand forecasting model with a higher accuracy rate compared to the methods found in the literature. The main findings of the study show that multiple regression captures the results of studies in the literature and is an effective tool in energy demand forecasting. In addition, with the polynomial regression-based approach, the results in the literature were improved by approximately 4% and a reliable prediction model was presented to the literature. Additionally, Turkey’s energy demand between 2021-2050 was estimated using the resulting forecast model. The results obtained reveal that energy demand will increase significantly in the specified period. The fact that the energy demand increase rate between 2021 and 2050 is similar to previous years supports the reliability of the regression-based method. This study can be an important reference source for decision makers in energy planning and policy making.
Approaches Based on Regression Methods in Solving Turkey’s Energy Demand Forecasting Problem
Keywords: Machine Learning (Other); Makine Öğrenme (Diğer); Energy; Enerji