Yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığı ve antibiyotiklere karşı direnç durumları - Özden, Mehmet; Demirdağ, Kutbettin; Kalkan, Ahmet; Kılıç, S. Sırrı (My University, 2003)
Bu çalışmada; yazarların çalıştığı hastanenin yoğun bakım ünitelerinde izlenen ve hastane infeksiyonu gelişen olgulardan izole edilen bakterilerin sıklığının ve antibiyotiklere karşı direnç durumlarının saptanması amaçlanmıştır, izole edilen suşlar içerisinde Gram-pozitif bakterilerin oranı %40.1, Gram-negatif bakterilerin oranı ise %59.9 olarak saptandı. Gram-pozitif bakterilerin %47.8'i Staphylococcus aureus, %44.9'u ise koagülaz-negatif stafilokok (KNS) idi. Gram negatif bakterilerden en sık izole edilen suşların Pseudomonas aeruginosa ve Acinetobacter spp. olduğu görüldü. Gram-negatif bakterilerin en duyarlı olduğu antibiyotiklerin sırasıyla imipenem ve meropenem olduğu gözlendi. Staphylococcus aureus ve KNS'de vankomisin ve teikoplanine direnç saptanmazken metisilin direnci sırasıyla % 69.8 ve %84.8 olarak saptandı. Sonuç olarak, yoğun bakım ünitelerinde gelişen hastane infeksiyonlannda izole edilen bakteriler içerisinde Gram-negatif bakterilerin oranının daha yüksek olduğu saptanmıştır. Gram-pozitif suşlar içerisinde S.aureus ve KNS'lerin oranlan birbirine yakın değerlerde bulunmuştur. Staphylococcus aureus ve KNS'lerde metisilin direncinin yüksek olmasının yanı sıra Gram-negatif bakterilerde çoklu antibiyotik direncinin saptanması bu çalışmanın dikkati çeken bir başka boyutunu oluşturmaktadır.
Keywords: Mikrobiyal duyarlılık testleri; Yoğun bakım üniteleri; İlaç direnci; bakteriyel; Antibiyotik direnci; Bakteriler; Nozokomiyal enfeksiyonlar; Geriyedönük çalışma; Çapraz enfeksiyon