ELAZIĞ`DA ERKEK ÇOCUKLARIN PUBERTAL GELİŞİMİ - YENİOĞLU, HİKMET (Fırat Üniveristesi, 1994)
Ülkemizde ergenlik çağındaki erkek çocukların cinsel gelişme ve somatik büyümeleri ile ilgili özellikleri belirleyen çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu nedenle Doğu Anadolu'da yer alan Elazığ' da erkek çocukların cinsel gelişimlerinin değerlendirmesi amaçlandı. Çalışmada yaşlan 8-17 yıl arasında olan 491 erkek çocuk incelendi. Aşın boy kısalığı veya uzunluğu, aşın şişman olan 29 çocuk çalışmadan çıkanldı. Cinsel gelişimin değerlendirilmesinde Tanner' in Pubik Kıllanma evrelendir- mesi ve değişik yazarların evrelendirme yöntemlerinin gözden geçirilip modifiye edilmesiyle oluşturulan Genital Gelişim evrelendirmesi kullanıldı. Testis uzun ve kısa çaplarından yararlanılarak hesaplanan testis volümü puberte öncesi dönemde 3 mi. niıı altmda bulunurken 1 1 yaşında pubertenin başladığını yansıtmak üzere 4.44 ±0.45 mi. ye ve pubertenin tamamlanması ile 24.8 ±1.18 mi. ye ulaştı. Puberte başlangıcında 5.1 cm. nin altında bulunan penis uzunluğu pubertenin tamamlanması ile 10.7 ±0.33 cm. oldu. Genital gelişimin 2. evresine ulaşma yaşı 1 1.6 ±0. 1 5 ve tamamlanma yaşı 15.8 ±0. 1 1 yıl olarak belirlendi. Genital gelişim başladığı G2 evresinden tamamlandığı G5 evresine kadar 4.17 yıl geçtiği gözlendi. Pubik kıllanma gelişiminin başlama yaşı 12.2 ±0.16 yıl ve tamamlanma yaşı 15.8 ±0.12 yıl olarak belirlendi. Başlaması ve tamamlanması arasında geçen süre ise 3.59 yıl idi. Pubertal jinekomastiye en fazla 13-14 yaşlan arasında olmak üzere % 10.9 oranında rastlandı. Yine pubertede artış gösteren guatr, en fazla 13-14 yaşlan arasında olmak üzere % 6.5 olarak belirlendi.
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases