Koroner arter hastalığı ile anjiyotensinojen T207M ve faktör II, faktör V gen polimorfizmleri arasındaki ilişki - Seçkin, Dilara; İlhan, Nevin; Özbay, Yılmaz; İlhan, Necip (My University, 2006)
Anjiyotensinojen (AGT) T207M, faktör V ve faktör II gen polimorfizminin koroner arter hastalığı (KAH) riski ile ilişkisi birbiri ile çelişen sonuçlar ile birlikte birkaç çalışmada gösterilmiştir. Biz, koroner anjiyografi ile tanı konulmuş koroner arter hastalarında AGT T207M geni ve faktör II ile Faktör V polimorfizmlerini analiz ettik. Anjiyotensinojen gen polimorfizmi polimeraz zincir reaksiyonu ve agaroz jel elektroforez teknikleri ile, faktör II ve V polimorfizmleri ise real time PCR ile tespit edildi. Bizim sonuçlarımız, Anjiyotensinojen T207M, Faktör II ve V polimorfizmlerinin koroner arter hastalığı ile ilişkili olmadığını ortaya koymuştur.
Keywords: Koroner arter hastalığı; Polimorfizm; genetik; Faktör V; Protrombin; Anjiyotensinojen