Çalgan Deresi (Elazığ) zooplanktonu - Baysal, Nesrin; Saler, Serap (My University, 2014)
Çalgan Deresi zooplanktonunu tespit etmek amacıyla Temmuz 2010 ve Haziran 2011 tarihleri arasında her ay düzenli olarak 3 istasyondan zooplankton örnekleri alınmıştır. Araştırma sonucunda, Rotifera’dan 20 tür, Cladocera’dan 6 tür, Copepoda’dan 1 tür olmak üzere toplam 27 tür teşhis edilmiştir. Kış ayları zooplankton tür çeşitliliğinde belirli bir azalmanın kaydedildiği dönem olmuştur. Bu bulgunun aksine ilkbahar ve yaz aylarında zooplankton tür çeşitliliğinde artışlar kaydedilmiştir K.cochlearis, E.dilatata, A.saltans, P.dolichoptera, S.pectinata, T.capucina türleri bu dönemde en çok kaydedilen türlerdir. Çalgan Deresi’nde tespit edilen organizma sayılarına dayanılarak elde edilen Shannon Wiever indeks (H’) sonuçlarına göre tür zenginliğinin en yüksek olduğu ay temmuz ayı (H’= 1,83), en düşük olduğu ay ise aralık ayı (H’= 0,33) olarak kaydedilmiştir.

As to determine the zooplankton of Çalgan Stream, samples were monthly taken between July 2010 and June 2011 from 3 stations. Totally 27 zooplankton species belong to 20 species from Rotifera, 6 species from Cladocera and 1 species from Copepoda were recorded. In winter months a certain decline in zooplankton species diversity has been recorded. Contrary to this finding, increases were recorded in the spring and summer months. K.cochlearis, E.dilatata, A.saltans, P.dolichoptera, S.pectinata, T.capucina were among the most recorded species during this period. According to Shannon Wiener index (H’) based on the number of zooplankton individuals, the highest value was recorded in july (H’= 1.83) and the lowest value was recorded in december (H’= 0.33).
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Zooplankton; Tür çeşitliliği; Çalgan Deresi; Species diversity; Bolluk