İLKÖĞRETİM FEN BİLGİSİ VE SINIF ÖĞRETMEN ADAYLARININ PROBLEM ÇÖZME BECERİLERİ VE SOSYAL BECERİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - KIRILMAZKAYA, GAMZE (Fırat Üniveristesi, 2010)
Bu araştırmada, Fen Bilgisi ve Sınıf Öğretmen adaylarının Sosyal Beceri ve Problem Çözme Becerileri karşılaştırılmıştır. Araştırmanın örneklemini Elazığ Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümünde 2008?2009 yıllarında öğrenim gören toplam 245 öğretmen adayından oluşmaktadır.Öğretmen adaylarının cinsiyet açısından sosyal becerileri arasında duyuşsal anlatımcılık, duyuşsal kontrol, sosyal duyarlılık boyutlarında anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Bayan öğretmen adayların duyuşsal anlatım boyutunda aldıkları puan erkeklerinkinden daha yüksek çıkmıştır. Duyuşsal kontrol boyutunda erkek öğrencilerin daha yüksek çıkmıştır. Sosyal duyarlılık boyutunda ise bayan öğrenciler erkek öğrencilere göre yüksek puan almışlardır. Öğretmen adayları arasında bölüm ve yaş açısından sosyal duyarlılık alt boyutlarında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Baba öğrenim durumu açısından anlamlı bir fark bulunmazken, anne öğrenim durumu bakımından anlamlı fark bulunmuştur.Öğretmen adaylarının problem çözme becerileri arasında bölüm, yaş ve cinsiyet açısından anlamlı farklılık bulunmamıştır. Anne öğrenim durumu açısından anlamlı bir farklılık bulunmazken, baba öğrenim durumunda kaçıngan boyutunda öğrenim durumu üniversite olan öğrenciler lehinedir.Anahtar Kelimeler: Öğretmen adayı, problem çözme becerisi, Sosyal beceri.

In this study, novice Science and Classroom Teachers' social skills and problem solving skills were compared. Paradigm of the research is consists of 245 candidate teachers who studied at Elazığ Fırat University Education Faculty in 2008-2009.It was found that there was a significant difference in terms of gender of candidate teachers between the social skills in dimension of emotional control, emotional expressionism and social sensitivity. In the respect of emotional expressionism, female candidate teacher obtained higher scores than male candidate teachers. On the other hand, male candidate teacher got higher scores in terms of emotional control aspect. according to the SS, female students gained higher scores than male students. It wasn't found significant differences among the candidate teachers in terms of department and age in inferior aspect of social skills. It was found that there was a significant difference in terms of mother educational status but this significant difference wasn't seen in respect of father educational status. The students who have mothers having better educational status obtained higher scores in emotioanl expressionism and social kontrol.There wasn't significant difference in terms of department, age and sex for problem solving skill. There wasn't significant difference in aspect of mother educational status while this educational status in the favour of the students whose father studied unversity.Key words: Candidate teacher, problem solving skills, social skills.
The comparison between science and class of candidate teachers? social and problem solving skills
Keywords: Eğitim ve Öğretim