TOPLU TAŞIMADA ELEKTRİKLİ ARAÇLARIN EMİSYONLARA ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ - ARSLAN, SEREN (Fırat Üniveristesi, 2025)
Türkiye'de toplu taşımada kullanılan dizel yakıtlı otobüs ve minibüs filosunun tamamının elektrikli araçlara dönüştürülmesi durumunda, karbon emisyonlarında meydana gelecek değişim analiz edilmiştir. Araştırmada öncelikle içten yanmalı motorlu araçların yıllık karbon salınımı; taşıt sayısı, taşıt-kilometre istatistikleri ve yakıt türlerine göre belirlenmiş resmi emisyon faktörleri kullanılarak hesaplanmıştır. Elektrikli araç senaryosu ise Türkiye'nin elektrik üretim kaynak yapısı dikkate alınarak oluşturulmuştur. Elektrikli araçların ortalama 0,6 kWh/km enerji tükettiği varsayılmış ve Türkiye elektrik şebekesinin yenilenebilir, kömür ve doğalgaz oranlarına göre oluşan karbon yoğunluğu temel alınarak Kaynaktan Tekerleğe (KTT) yöntemine göre emisyon hesaplamaları yapılmıştır. Yapılan hesaplamalar sonucunda 2022 yılı itibarıyla otobüs ve minibüs filosunun içten yanmalı motorlarla oluşturduğu yıllık karbon emisyonu 12.521,57 GgCO? olarak belirlenmiştir. Tüm filonun elektrikli araçlara dönüştürülmesi durumunda bu değerin 7.209,55 GgCO?'ye düşeceği öngörülmüştür. Bu da yaklaşık %42,4 oranında bir azalma anlamına gelmektedir. Elde edilen sonuçlar, Türkiye'de toplu taşımanın elektrikli araçlar ile yeniden yapılandırılmasının, ülke çapındaki karbon emisyonlarının azaltılmasında önemli bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.

The change in carbon emissions in case the entire diesel-fueled bus and minibus fleet used in public transportation in Turkey is converted to electric vehicles has been analyzed. In the study, firstly, the annual carbon emission of internal combustion engine vehicles was calculated using official emission factors determined according to the number of vehicles, vehicle-kilometer statistics and fuel types. The electric vehicle scenario was created considering Turkey's electricity generation resource structure. It was assumed that electric vehicles consume an average of 0.6 kWh/km of energy and emission calculations were made according to the Well-to-Wheel (EWTW) method based on the carbon density of the Turkish electricity grid formed according to renewable, coal and natural gas ratios. As a result of the calculations, the annual carbon emission of the bus and minibus fleet with internal combustion engines as of 2022 was determined as 12,521.57 GgCO?. It was predicted that this value would decrease to 7,209.55 GgCO? if the entire fleet were converted to electric vehicles. This means a decrease of approximately 42.4%. The results show that restructuring public transportation in Turkey with electric vehicles has significant potential to reduce carbon emissions nationwide.
Evaluation of the impact of electric vehicles on emissions in public transportation: Türkiye example
Keywords: Enerji