POLİKİSTİK OVER SENDROMU (PKOS) TANILI HASTALARDA SERUM İSTHMİN-1 DÜZEYLERİNİN İNSÜLİN DİRENCİ VE DİĞER METABOLİK VE HORMONAL PARAMETRELERLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - TUĞRUL, MEHMET TOYGAR (Fırat Üniveristesi, 2025)
Bu çalışmada, Polikistik Over Sendromu (PKOS) tanısı almış kadınlarda serum İsthmin-1 (ISM1) düzeyleri ile insülin direnci ve diğer metabolik ve hormonal göstergeler arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya, yaşları 18 - 45 arasında değişen toplam 60 kadın katılımcı dahil edildi. Katılımcılar, 30 kişilik PKOS grubu ve 30 sağlıklı gönüllüden oluşan kontrol grubu şeklinde iki farklı gruba ayrıldı. PKOS tanısı, Rotterdam 2003 kriterleri baz alınarak bir endokrinoloji ve metabolizma hastalıkları uzmanı tarafından konuldu. Tüm katılımcılardan 8 saatlik tam açlık sonrasında venöz kan örnekleri alındı ve serum ISM1, insülin, glukoz, HbA1c, lipid profili, karaciğer enzimleri (AST, ALT, GGT, LDH) ve hormon değerleri (FSH, LH, TSH, Kortizol) ölçüldü. İnsülin direnci HOMA-IR yöntemi ile belirlendi. Tüm verilerin istatistiksel analizi IBM SPSS 27.0 programıyla gerçekleştirildi ve anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edildi. PKOS grubunda serum ISM1 seviyeleri kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulundu (p=0,007). PKOS grubundaki hastalarda HbA1c, insülin, serbest T4, ALT, LDH ve GGT seviyeleri kontrol grubuna kıysala daha yüksek düzeylerde tespit edildi (p<0,05), Ancak, HDL kolesterol düzeyleri PKOS grubunda şekilde daha düşük bulundu (p=0,005) düzeylerde bulundu. PKOS grubunda ISM1 seviyeleri ile çeşitli metabolik parametreler arasında anlamlı ilişki bulundu. PKOS tanısı almış kadınlarda serum ISM1 düzeylerinin belirgin şekilde yüksek olduğu ve bu durumun özellikle insülin direnci olmak üzere çeşitli metabolik ve hormonal bozukluklarla bağlantılı olduğu görüldü. Bu nedenle Ishtmin-1 ,PKOS'un patofizyolojisinde rol oynayan yeni bir belirteç olabilir. Anahtar Kelimeler: Polikistik Over Sendromu, İsthmin-1, İnsülin Direnci, Metabolik Parametreler, Hormonal Dengesizlik.

This study aimed to investigate the relationship between serum Isthmin-1 (ISM1) levels, insulin resistance, and other metabolic and hormonal parameters in women diagnosed with Polycystic Ovary Syndrome (PCOS). A total of 60 female participants aged between 18 and 45 years were included in the study. The participants were divided into two groups: 30 women with PCOS and 30 healthy volunteers as the control group. The diagnosis of PCOS was established by an endocrinology and metabolism specialist based on the Rotterdam 2003 criteria. Venous blood samples were collected from all participants after 8 hours of fasting, and serum levels of ISM1, insulin, glucose, HbA1c, lipid profile, liver enzymes (AST, ALT, GGT, LDH), and hormones (FSH, LH, TSH, Cortisol) were measured. Insulin resistance was calculated using the HOMA-IR method. All statistical analyses were performed using IBM SPSS version 27.0, and a p-value <0.05 was considered statistically significant. Serum ISM1 levels in the PCOS group were found to be significantly higher compared to the control group (p=0.007). In addition, HbA1c, insulin, free T4, ALT, LDH, and GGT levels were significantly higher in the PCOS group compared to controls (p<0.05), whereas HDL cholesterol levels were significantly lower (p=0.005). A significant correlation was observed between ISM1 levels and several metabolic parameters in the PCOS group. In conclusion, serum ISM1 levels were markedly elevated in women with PCOS, and this increase was associated with multiple metabolic and hormonal disturbances, particularly insulin resistance. Therefore, Isthmin-1 may represent a novel biomarker involved in the pathophysiology of PCOS. Keywords: Polycystic Ovary Syndrome, Isthmin-1, Insulin Resistance, Metabolic Parameters, Hormonal Imbalance
Investigation of the relationship between serum isthmin-1 levels and insulin resistance, metabolic and hormonal parameters in patients diagnosed with Polycystic ovary syndrome
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları