GÜNEŞ ENERJİSİYLE ÇALIŞAN İKİ FARKLI GÜNEŞ DUVARININ (SOLARWALL) ELAZIĞ ŞARTLARINA UYGULANABİLİRLİĞİNİN ARAŞTIRILMASI - SUGÖZÜ, İLKER (Fırat Üniveristesi, 2005)
Bu çalışma ile binaların ısıtılması amacıyla kullanılmak üzere güneş enerjili havalı toplayıcı tasarımları imal edilerek yapılmıştır. Tasarlanan bu yeni güneş enerjili havalı toplayıcılar çeşitli binalara uygulanması ile binaların ısı yükleri önemli ölçüde düştüğü görülmüştür. Sıcak su üretiminde etkin bir kullanım alam bulan güneş enerjisi uygulamalarına yeni bir sayfa açılacaktır. Ülke ekonomisine katkısı da göz önüne alınırsa benzer çalışmaların ticari kimlik kazanması için desteklenmesi gereklidir. Güneş enerjili ısıtma tekniklerinin uygulanması ile enerji tasarrufu yanında, temiz bir çevre oluşturulmasına da katkı sağlanacağı ve güneş enerjisi sistemleri üreticilerine yeni üretim alanları yaratılacağı düşünülmektedir. ^Bp amaç çerçevesinde; Um) çalışmada konuma uygun, mevcut ve^^yenLjapılacak binalarda dış cephelere uygulanacak, modüler pasif veya aktiXjsimia tekniMerM-feullanan sistemlerin, değişik malzemeler kullanımı ile geliştirme çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca bundan sonra inşa edilecek yapılarda, gerek mimari tasarım açısından, gerekse güneş enerjisi ısıtma tekniklerinin uygulanabileceği düzenlemelere gidilmesinde, ülkemiz enerji talebindeki artışların azaltılabileceği düşünülmektedir.Anahtar Kelimeler: Güneş Enerjisi, Güneş Duvarı, Güneş Evi, Isıtma Sistemleri

In this study, a new solarwall with supporting solar energy collector was designed and manufactured in order to heating buildings. Designed this new solarwall collector showed that a decreasing in heat load when using into buildings. A new port will be opened an application of having been known conventional water solar collectors. In addition this it is essentiall that this new solarwall system should be supported when considering having lower cost for country economy. With application of solar energy heating systems it can be provide both lower energy consumption and clean environment and it contributes a new employment areas for producer. In this aim, development studies have been conducted with using modular disable or enable heating techniques by supporting different materials in present or newly buildings. Moreover to be constructed buildings it has been considering a decreasing in energy consuption of our country with application of developed new solar energy heating systems in viewof architectonic design. Keywords: Solar Energy, Solarwall, Solar House, Heating Systems
The investigation of applicability of two different solarwalls with using solar energy in Elazığ?s condition
Keywords: Teknik Eğitim; Makine Mühendisliği