KOAH'LI HASTALARDA PULMONER HİPERTANSİYONUN, EKOKARDİOGRAFİ VE POSTERO-ANTERİOR AKCİĞER GRAFİSİ BULGULARI İLE DEĞERLENDİRİLMESİ - TURGUT, TEYFİK (Fırat Üniveristesi, 1997)
VH. ÖZET Bu çalışma klinik ve radyolojik olarak kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) tanısı konulan 75 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastaların tamamına ekokardiografik inceleme yapıldı ve bu incelemeden ± 10 gün içerisinde poatero-anterior (PA) akciğer grafileri çekildi. 75 KOAH'lı hasta ekokardiografi sonuçlarına göre, pulmoner hipertansiyona olanlar C41 hasta) ve olmayanlar (34 Hasta) olarak iki gruba ayrıldı. Tüm hastalarda PA akciğer grafisi yardımıyla, sağ inen pulmoner arter dalının çapı. (SİPA^ hiler genişlik, hiler-torasik oran (HTQ) ve kardiyo- torasik oran ölçüldü. Birinci aşamada pulmoner hipertansiyonu, olan ve olmayan hastalar arasında, ölçülen radyolojik parametreler yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olup olmadığı araştırıldı ve sonuçta KTQ'da daha az olmakla birlikte (p<0.005), tüm parametrelerde oldukça anlamlı bir fark olduğu saptandı (p<0.Q04X SİPA için 17 ve üzeri eşik değer olarak kabul edildiğinde pulmoner arteriyel hipertansiyon tanısındaki duyarlılığının %100 ve özgüllüğünün %88_ KTO için %35 ve üzeri eşik değer kabul edildiğinde duyarlılığının %71 ve özgüllüğünün %94 olduğu saptandı. Buna karşı hiler genişlikte 10.5 cm ve üzeri eşik değer kabul edildiğinde duyarlılığının düşük olduğu (%53) bulundu. Daha sonra pulmoner hipertansiyonu olan hastalarda, ekokardiografi yardımıyla ölçülen pulmoner hipertansiyon değerleri ile radyolojik parametreler arasındaki ilişki araştırıldığında, tüm parametrelerde ölçülen pulmoner arter basınçları ile aralarında pozitif doğrusal bir ilişki olduğu gözlendi (KTO için r = 0.72, SİPA için r = Q.69f hiler genişlik için r = Q.67, HTO için r = 0.54 ve pO.001). Son olarak pulmoner hipertansiyon saptanan hastalar, pulmoner hipertansiyon düzeylerine göre evrelendirildi ve evreler arası radyolojik parametreler arası ilişki araştırıldı. Yapılan inceleme sonucu ağır derecede pulmoner hipertansiyonu olan hastalardaki radyolojik parametre değerlerinin, 42diğer evrelerdekine göre istatistiksel olarak anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı. Bu bulguların ışığı altında,. KOAH'lı hastalarda gelişen pulmoner hipertansiyonun saptanmasında ve takibinde PA akciğer grafisinin yararlı olabileceği sonucuna varıldı. 43
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases