SINIF ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS PROGRAMININ SINIF ÖĞRETMENİ, ÖĞRETİM ELEMANI VE ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ - ÇAM, HÜSEYİN (Fırat Üniveristesi, 2022)
Bu çalışmanın amacı 2018 yılında güncellenen sınıf öğretmenliği lisans programını sınıf öğretmenleri, öğretim elemanları ve sınıf öğretmeni adaylarının görüşleri doğrultusunda değerlendirmektir. Araştırmada veri toplama süreci nitel araştırma yöntemlerinden olgu bilim (fenomenoloji) deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Kahramanmaraş ilinde görev yapmakta olan sınıf öğretmenleri, Türkiye'de yedi coğrafi bölgeden belirlenen yedi üniversitede sınıf öğretmenliği anabilim dalında görevli öğretim elemanları ile aynı üniversitelerde öğrenim gören sınıf öğretmenliği üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Araştırmada ilk çalışma grubunu oluşturan öğretmenler için tabakalı amaçlı örneklem türü kullanılmıştır. Araştırma kapsamında ikinci ve üçüncü çalışma grubuna alınacak katılımcıları belirlemek için küme örnekleme yöntemi seçilmiştir. Araştırmada sınıf öğretmeni, öğretim elemanı ve öğretmen adaylarının sınıf öğretmenliği lisans programına yönelik görüşlerini derinlemesine incelemek amacıyla, araştırmacı tarafından her çalışma grubu için ayrı ayrı hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Araştırmaya gönüllü olarak katılan 71 sınıf öğretmeni, 42 öğretim elemanı ve 62 sınıf öğretmeni adayı ile yapılan görüşmeler değerlendirme kapsamına alınmıştır. Değerlendirmeye alınan nitel verilerin analizinde betimsel analiz ve içerik analizi yaklaşımı kullanılmıştır. Araştırma sonucunda 2018 yılında güncellenen sınıf öğretmenliği lisans programının genel anlamda sınıf öğretmeni ve öğretmen adayları tarafından olumlu tarafları ön plana çıkarılmıştır. Öğretim elemanları tarafından ise programın daha çok olumsuz değerlendirildiği, genel anlamda yetersiz olduğu ve yeniden düzenlenmesi gerektiği vurgulanmıştır. Genel anlamda katılımcı görüşlerine göre, sınıf öğretmenliği lisans programının güçlü yönlerinin seçmeli ders çeşitliliğinin programa esneklik kazandırması ve öğretmen adaylarının ihtiyacını karşılaması olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Buna karşın programın zayıf yönleri olarak ise programın teorik bilgi ağırlıklı olduğu, uygulama süresi bakımından yetersiz olduğu ve programda okul deneyimi dersinin yer almamasının hatalı olduğu sıklıkla belirtilmiştir. Çalışma grubunda yer alan katılımcılar tarafından sınıf öğretmenliği programının daha etkili olabilmesi için öğretim elemanlarının nitelikli olması gerektiği yoğunlukla ifade edilmiştir. Araştırma sonucunda paydaşların görüşleri alınarak programın yeniden düzenlenmesi, programda uygulamaya ağırlık verilmesi, günümüz eğitim sistemine uygun olarak özellikle akıllı tahta kullanımı ve dijital içerik geliştirme konusunda programa dersler eklenmesi, ders kodlarında düzenleme yapılması, alanında uzman öğretim elemanı yetiştirilmesi ve programa öğrenci seçiminde belirli kriterler getirilmesi ile yeni bir sınıf öğretmeni yetiştirme programı geliştirilmesi önerilebilir. Anahtar Kelimeler: Eğitim programı, Sınıf öğretmenliği programı, Program değerlendirme.

The major purpose of this research is to analyse the classroom teaching undergraduate programme, which was modified in 2018, in accordance with the viewpoints of classroom teachers, instructors, and classroom teacher applicants. The data gathering approach of the study was carried out utilising the phenomenology design, which is one of the qualitative research methodologies. The research group is made up of teachers working in the city of Kahramanmaraş and having less than ten years of professional experience; lecturers working in the classroom teaching branch in seven universities interspersed throughout seven geographical regions in Turkey; and third and fourth-year teacher candidates in the classroom teaching department studying at the aforementioned universities. In this research, a stratified purposeful sampling approach was employed for the instructors who composed the first study group. A cluster sampling strategy was utilised to identify the individuals to be included in the second and third study groups within the scope of the research. Additionally, semi-structured interview questionnaires produced by the researcher for each research group were utilised in order to explore the perspectives of classroom teachers, instructors, and prospective teachers regarding the classroom teaching undergraduate programme in detail. The interviews with 71 classroom teachers, 42 lecturers and 62 classroom teacher candidates who freely engaged in the study were included in the assessment. Descriptive analysis and content analysis were employed in the examination of the qualitative data analyzed. As an outcome of the research, the favourable characteristics of the classroom teaching undergraduate programme, which was modified in 2018, were emphasised by the classroom instructors and teacher candidates in general. On the other hand, it was underlined that the curriculum was regarded more adversely by the teachers, that it was insufficient in general and needed to be reorganised. In summary, according to the participants' perspectives, the advantages of the primary school teaching undergraduate programme are that the variety of optional courses allows for programme flexibility and that it meets the needs of teacher candidates. According to the flaws of the programme, it is commonly noted that the programme is dependent on theoretical knowledge, inadequate in terms of application time, and it is improper not to include a school experience course in the curriculum. It was firmly emphasised by the participants in the research group that the teachers should be competent in order for the classroom teaching programme to be more successful. As a finding of the experiment, a recommendation to devise a comprehensive classroom teacher training programme is deserving of being made by reorganising the programme after getting the opinions of the colleagues into consideration; focusing on hands-on practise in the programme; trying to add courses to the programme, especially on the use of smart boards and digital content advancement in conformance with today's modern education system; making preparations in the course codes; coaching specialist lecturers; and trying to introduce definite requirements in the admission of candidates to the programme. Key Words: Education program, Classroom teacher undergraduate program, Evaluation of program.
Evaluation of Classroom Teaching undergraduate program according to the views of classroom teachers, instructors and students
Keywords: Eğitim ve Öğretim