COMPARISON OF ELEMENT CONCENTRATIONS IN WATER AND FISH SAMPLES FROM MOSUL DAM LAKE IN IRAQ AND KRALKIZI-DICLE LAKES IN TURKEY - HADI, SHAIDA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada Musul barajı ve Kralkızı-Dicle baraj göllerinden alınan su ve balık örneklerindeki element konsantrasyonlarının karşılaştırılması amaçlanmıştır. Balık örneklerinin sindirimi için mikrodalga (MW) fırın kullanıldı. Ölçümler, endüktif olarak bağlanmış plazma-kütle spektrometresi (ICP-MS) kullanılarak gerçekleştirildi. Elde edilen sonuçlardan, sudaki tüm eser elementlerin hem Irak hem de Türkiye için kabul edilebilir maksimum konsantrasyonlardan (MAC) daha düşük olduğu bulunmuştur. Balık örneklerinde incelenen elementlerle ilgili olarak, tüm balık örneklerinde Cd, Cr ve Cu seviyeleri MAC'lardan (sırasıyla 100, 1000 ve 20.000 ppb) düşük bulunurken, bir örnekte Pb (427 ppb) ve Ni (750 ve 895 ppb) iki örnekte MAC değerinden (500 ppb Ni) daha yüksektir. Doğrulama ile ilgili olarak, incelenen elemanlar için standart referans malzeme (SPS-SW2 yüzey suyu iz elementleri) analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, sonuçların güvenilir olduğunu gösterdi. Toksik eser elementlerin periyodik olarak belirlenmesi gerektiği sonucuna varıldı.

In this study, it is aimed to compare the element concentrations in water and fish samples taken from Mosul dam and Kralkızı-Dicle dam lakes. For digestion of fish samples, microwave (MW) oven was used. The measurements were carried out by using inductively coupled plasma-mass spectrometry (ICP-MS). From the results obtained, it was found that all trace elements in water are lower than the maximum acceptable concentrations (MAC), for both from Iraq and Turkey. Related with studied elements in fish samples, Cd, Cr and Cu levels in all fish samples were found lower than the MACs (100, 1000 and 20 000 ppb, respectively) while Pb (427 ppb) in one sample and Ni (750 and 895 ppb) in two samples are higher than the MAC value (500 ppb Ni). Related with the validation, standard reference material (SPS-SW2 surface water-trace elements) were analyzed for the studied elements. The obtained results showed that the results are reliable. It was concluded that toxic trace elements should be determined periodically.
Irak- Musul ve Türkiye Kralkızı-Dicle baraj sularında baliklarındaki element konsantrasyonlarının karşılaştırılması
Keywords: Kimya