KULUNCAK(MALATYA)ÇEVRESİNİN DERE KUMU JEOKİMYASI - KUNDİ, TAYFUN (Fırat Üniveristesi, 2006)
İnceleme alanı, Malatya ilinin yaklaşık 130 km kuzeybatısında Malatya'nınKuluncak ilçesinin sınırlarında 30 km2 lik bir alanı kapsamaktadır. Bölgede demir, fluorit,vermikülit ve kromit cevherleşmelerinin bulunduğu bilinmektedir. Bu tez kapsamında aktifdere yataklarından toplam 37 numune alınmıştır.İnceleme alnında örneklenen tüm dere kumlarının kaba (-0,18+0,075mm) ve ince (-0,075mm) boyutları 2-2-2 HCl-HNO3 -H2O karışımıyla çözülerek, 12 örneğin -0,075mmboyutu ise 1M sodyum asetat ve 0,25M hidroksilamin ile çözülerek ICP-OES ve ICP-MS ileanaliz edilmiştir. 12 adet örneğin 0.075 mm boyutunun kuvvetli asit (kral suyu) ve zayıfasitlerle( 1M sodyum asetat, zayıf leach 2:ZLF 2) çözündürülmesi ile elde edilen verilerkarşılaştırılmıştır. İnceleme alanındaki dere kumlarının bölgedeki cevherleşmelere ait bilgilerverdiği yapılan analizler ile belirlenmiştir.Dere kumu örneklerinin farklı boyuttaki fraksiyonları değişik analiz yöntemleriyleanaliz edilmiştir. Elde edilen verilere göre kaba (-0,18+0,075mm) ve ince (-0,075mm) kumboyutlarının element içerikleri Al, P, K ve V elementleri dışında benzerdir. Zayıf ve soğukasitlerle yapılan çözündürme ile kuvvetli asit çözündürmesi arasında belirgin bir farkgözlenmemiştir.İnceleme alanının kuzeybatısında Be, Ce, Y, Zr, Nb, Hf, Ga, Se, Cd, Zn, Pb, Th ve Uelementleri anomali göstermekte bunun nedeni inceleme alanı dışındaki fluorit ve ilişkilicevherleşmelerdir. İnceleme alanının orta kısmında Mg, Cr, Co ve Ni elementlerininzenginleşmesi burada yüzeyleyen ofiyolitlere bağlıdır.
Stream sediment geochemistry of Kuluncak(Malatya)vicinity
Keywords: Jeoloji Mühendisliği