Hazar Gölü' ne dökülen Kürk Çayı' nın (Elazığ) epipelik diyatome florası - Yıldırım, Vesile; Şen, Bülent; Çetin, A. Kadri; Alp, M. Tahir (My University, 2003)
Bu araştırmada Hazar Gölü'ne dökülen en önemli akarsulardan biri olan Kürk Çayı'nm epipelik diyatomeleri bir yıl süre ile incelenmiştir. Toplam 42 takson belirlenmiş ve Cydotella meneghiniana çayda belirlenen tek sentrik diyatome türü olmuştur. Pennat diyatomeler arasında.Navicula ve Nitzschia tür'sayısı bakımından en zengin cinsler olarak belirlenmiştir. Meridian circulare, Synedra ulna, Surirella övata var. pinnata, Nitzschia palea ve Gomphonema olivaceum örneklerde bulunuş sıklığı bakımından en önemli diyatomeler olmuştur. Sonbaharda Cymbella affînis; kış aylarında S. ulna, Navicula cryptocephala, N. palea; ilkbaharda Synedra ulna, Navicula trivialis, N. linearis, N. palea, C. affinis; yaz aylarında alınan örneklerde ise S. ulna, C. ventricosa ve G. olivaceum nispi yoğunlukları bakımından en dikkat çekici diyatomeler olmuşlardır.
Keywords: Yoğunluk; Elazığ; Hazar Gölü; flora; diyatomlar; Bacillariophyta; mevsimsel değişimler; Kürk Çayı; epipelik algler