TESTOSTERON HORMONU UYGULANAN SIÇANLARDA HİPOKAMPUS MORFOLOJİK YAPISININ İMMUNOHİSTOKİMYASAL OLARAK İNCELENMESİ - MEYDAN, SEDAT (Fırat Üniveristesi, 2008)
Sıçanlar üzerinde gerçekleştirmiş olduğumuz bu çalışmada, orşidektomi sonrası hipokampus'ta meydana gelen morfolojik değişiklikler araştırıldı. Aynı zamanda bu değişiklikler üzerine testosteron hormonunun koruyucu etkileri de incelendi.Araştırmamızda, 230?250 gr ağırlığında toplam 21 adet Wistar-Albino cinsi erkek sıçan kullanıldı. Hayvanlar üç eşit gruba ayrıldı. Grup I'deki sıçanlar sham-orşidektomi grubu (kontrol) olarak kullanıldı. Grup II'ye ait deney hayvanlarına cerrahi olarak orşidektomi yapıldı. Grup III'e ise orşidektomi sonrası günlük dozu 0,5 mg/kg olan testosteron propionat 30 gün boyunca verildi. Deney süresi sonunda hayvanlar dekapite edildi ve hipokampus doku örnekleri çıkartıldı. Hipokampus dokularının bir kısmı süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GSH-Px) enzim aktiviteleri ile malondialdehit (MDA) seviyelerinin belirlenmesi için kullanıldı. Geriye kalan hipokampus doku örnekleri, rutin histolojik işlemlerden geçirilerek ışık mikroskobu altında incelendi. Bununla birlikte dokular bax immun reaktivitesinin belirlenmesi için immunohistokimyasal olarak avidin-biyotin-peroksidaz yöntemi ile boyandı.Orşidektomi yapılan sıçanlarda, hipokampus SOD ve GSH-Px enzim aktivitelerinin kontrol grubuna göre azaldığı, MDA düzeylerinin de arttığı görüldü. Yine bu gruba ait doku örneklerinin ışık mikroskobik incelemelerinde, piknotik hücre sayıları ile bax immün reaktivitesinin kontrol grubuna göre önemli oranda arttığı tespit edildi. Orşidektomi sonrası testosteron verilen sıçanlarda ise, hipokampus SOD ve GSH-Px enzim aktivitesinin yükseldiği, MDA seviyelerinin de azaldığı görüldü. Ayrıca bu grupta, orşidektomiye bağlı olarak oluşan bax immün reaktivite artışının ve histopatolojik değişikliklerin gerilediği belirlendi.Biyokimyasal, ışık mikroskobik ve immunohistokimyasal düzeylerde yapmış olduğumuz bu araştırma sonucunda, orşidektomiye bağlı olarak hipokampusta oluşan oksidatif doku hasarının ve morfolojik değişikliklerin testosteron hormonu ile baskılandığı ortaya kondu.Anahtar kelimeler: Hipokampus, testosteron, orşidektomi, immunohistokimya, sıçan.

In our study performed on rats, morphological changes in hippocampus were investigated after orchidectomy. In addition, the protective effects of testosterone were examined on these changesIn our investigation, a total of 21 male Wistar-Albino rats weightness 230-250 g were used. Animals were divided into three equal groups. The rats of group I was used sham-orchidectomy (control). The animals of group II were operated orchidectomy. The rats of group III was administrated testosterone propionate, every day 0,5 mg/kg, for 30 days after orchidectomy. At the end of the study animals were decapitated and the hippocampus tissue specimens were removed. Some of the hippocampus tissues were used for determination of superoxide dismutase (SOD), glutathione peroxidase (GSH-Px) enzyme activities, and malondialdehyde (MDA) levels. The remaining hippocampus tissue specimens were stained with routine histological methods and examined under the light microscope. Additionally, the samples were immunohistochemically stained using avidin-biotin-peroxidase method for determination bax immunoreactivity.The SOD and GSH-Px enzyme activities of hippocampus were decreased, and MDA levels were increased in rats orchidectomy were compared with the sham-control group. In the light microscopic evaluation tissue specimens of this group, significantly an increase were detected number of picnotic cells and bax immunoreactivity were compared with the sham-control group. However, an increase was observed in activities of SOD and GSH-Px enzymes and a decrease of MDA levels in animals of orchidectomy plus testosterone was observed. Furthermore, it was determined that increase of bax immunoreactivity and histopathological changes were regressed caused by orchidectomy in this group.Results from this biochemical, light microscopic, and immunohistochemical study revealed that orchidectomy-induced oxidative tissue damage and morphological changes in the hippocampus were supressed by testosterone.Key words: Hippocampus, testosterone, orchidectomy, immunohistochemistry, rat.
Immunohistochemical investigation of morphological structure of hippocampus in testosterone administrated rats
Keywords: Anatomi