Ratlarda os penis üzerine ışık mikroskopik bir çalışma - Dinç, Gürsel; Yılmaz, Sadık; Girgin, Aydın; Aydın, Ali (My University, 1996)
Bu çalışmada, ratlarda os penis'in proksimal ve distal segmentlerinin postnatal gelişimi incelendi. Ratlar, sırasıyla 10,30,60 ve 90 günlük olmak üzere 4 gruba ayrıldı. Her grupta 5 rat olmak üzere toplam 20 rat kullanıldı. Os penisin proksimal segmenti hiyalin kıkırdak gibi gelişti. 10 günlüklerde olgun kondrositler göründü ve endokondral kemikleşme başladı. Os penis'in distal segmenti fibröz kıkırdak gibi gelişti. 10 günlüklerde kondrositlere rastlamlmadı.30 günlüklerde fibröz kıkırdak içerisinde olgun kondrositler göründü. 60 günlüklerde endokondral kemikleşme başladı. Os penis'in büyümesi hayatın ikinci ayında tamamlandı.
Keywords: Büyüme; kemik; sıçan; penis