PATELLA KIRIKLARININ CERRAHİ TEDAVİSİ (KLİNİK DEĞERLENDİRME) - VATANSEVER, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 1994)
Bu çalışmada, Fırat üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinde Ocak 1991- Ekim 1994 döneminde, patella kırığı nedeni ile cerrahi tedavi uygulanan 22 olgunun tedavi öncesi ve sonrası özellikleri literatür ışığında klinik olarak değerlendirilmiştir. Olguların 16'sı (%72.7) erkek, 6*sı (%27.3) ise kadındır. Ortalama yaş 34.1 olup, en genç olgu 8, en yaşlı olgu ise 75 yaşındadır. Ortalama takip süresi 18 ay olup en kısa 4 ay, en uzun 45 aydır. Kırıkların ll'i (%50) Bl tipi (deplase, parçalı olmayan) olup, kalan yansıda B2 (deplase, parçalı) tipidir. Tüm olguların içinde en büyük grubu oluşturan transvers kırıkların oranı %45 (10 olgu) olup, ikinci büyük grubuda apikal veya bazal kutuptaki polar kırıklar (%22.5) oluşturmaktadır. Toplam 16 olguya osteosentez, 5 olguya parsiyel patellektomi ve bir olguyada fibrin yapıştırıcı uygulanmıştır. Ortalam 4.6 gün (1-20) sonra öpere edilen olguların üçünde infeksiyon gelişmiş, başka komplikasyon görülmemiştir. Değerlendirme modifiye Cincinnati ve Böstman skorlama sistemlerine göre yapılmış ve olguların %54,5'inde çok iyi, %22.5'inde iyi, %13.5'inde orta ve %9'unda kötü sonuç alınmıştır. Erkek olgularda, kadınlarla karşılaştırıldığında belirgin olarak daha iyi sonuçlar alınmıştır. Patella kırıklarının tedavisinde, günümüzde en popüler teknik olan modifiye AO anterior gergi bandı yöntemi ile, literatür ile karşılaştırıldığında yüksek sayılabilecek bir skor (%87.5) elde edilmiştir. Buna karşın parsiyel patellektomi uygulanan olgulardaki skor %80 olmuştur. Sonuç olarak; patella kırıklarının cerrahi tedavisinde, kırık tipinin, uygulanan cerrahi tedavi yönteminin ve postoperatif rehabilitasyonun sonuca en etkili parametreler ve osteosentez yöntemlerinden modifiye AO yönteminin en iyi teknik olduğu kanısına varılmıştır. 67
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Ortopedi ve Travmatoloji; Orthopedics and Traumatology