Akut iskemik strokta serum nöron-spesifik enolaz'ın prognostik değeri - Bulut, Serpil; Berilgen, M. Said; Dolu, Yücel; Müngen, Bülent (My University, 2003)
Bu çalışmanın amacı, akut iskemik strok sonrası morbiditenin erken dönemde belirlenmesinde serum Nöron Spesifik Enolaz (NSE) düzeyinin noninvazif bir yöntem olarak kulanı-lıp kullanılamayacağını araştırmaktır. Bu çalışmaya akut iskemik stroklu 40 hasta ve yaş ve cinsiyet özellikleri uyumlu 20 gönüllü alınmıştır. Çalışma grubunun strok sonrası 48. saat, 5. ve 10. günlerdeki serum NSE düzeyleri ile eş zamanlı Scandinavian Strok Skalası'na göre klinik durumları ve 48. saatteki infarkt volümleri belirlendi. Tüm hastaların 48. saatteki ve beşinci gündeki serum NSE değerleri ile (sırasıyla; 22,51$pm$7,05 ng/ml, 13,1±4,76 ng/ml) kontrol grubunun serum NSE değerleri (8,54±2,58 ng/ml) arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulun- du (sırasıyla p<0.001, p<0.01). Onuncu günde¬ki serum NSE değerleri ile kontrol grubunun serum NSE değerleri arasında ise istatistiksel anlamlılık mevcut değildi (p>0.05). Serum NSE seviyeleri ile İnfarkt volümü arasında anlamlı pozitif ilişki, serum NSE değerleri ile klinik durum arasında ise anlamlı negatif ilişki gözlendi. NSE'nin akut stroklu hastalarda sensitivitesi %94 ve spesifitesi %80 olarak bulundu.
Keywords: İleriye dönük çalışma; Serebrovasküler olay; İskemi; Fosfopirüvat hidrataz