SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ ATANAMAMA KAYGISI İLE AKADEMİK MOTİVASYONLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ - TEMİZ, YÜCEL (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu araştırma; sosyal bilgiler öğretmen adaylarının atanamama kaygısı ile akademik motivasyonları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, Türkiye'de Sosyal Bilgiler Öğretmenliği programında eğitim gören kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemiyle Doğu Anadolu Bölgesinden üç farklı üniversiteden seçilmiş 388 sosyal bilgiler öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, Öğretmen Adaylarına Yönelik Atanamama Kaygısı Ölçeği, Akademik Motivasyon Ölçeği (AMÖ) ve araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu ile toplanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS-29 paket programı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen verilerin analizinde; Katılımcıların akademik motivasyon ile kaygı düzeylerinin belirlemesi amacıyla betimsel analiz testi; cinsiyet değişkeninde bağımsız örneklemler için t testi; sınıf düzeyi, öğrenim görülen üniversite, anne ve baba eğitim durumları için ANOVA; katılımcı yaşları, aile gelir düzeyi, akademik motivasyon ile atanamama kaygısı arasındaki ilişkileri belirlemek için Pearson Korelasyon analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, sosyal bilgiler öğretmen adaylarının atanamama kaygısı ile akademik motivasyonları arasında; öğrenim görülen üniversite, cinsiyet, sınıf düzeyi ve aile eğitim durumları değişkenleri arasında anlamlı bir farklılık bulunmadığı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının atanamama kaygısı ile akademik motivasyonları arasındaki ilişki, yaş, lise mezuniyet durumları ve aile gelir düzeyi değişkenleri üzerinde ise anlamlı bir ilişkinin var olduğu görülmüştür.

This study was conducted to determine the relationship between social studies teacher candidates' anxiety about not being appointed and their academic motivation. Relational survey model, one of the quantitative research methods, was used in the study. The sample of the study consists of 388 pre-service social studies teachers studying in the Social Studies Teacher Education programme in Turkey, selected from three different universities in the Eastern Anatolia Region with the convenience sampling method. The data of the study were collected with the appointment anxiety scale for teacher candidate the Academic Motivation Scale (AMS) and the Personal İnformation Form prepared by the researcher. IBM SPSS- 29 package program was used to analyze the data. İn the analysis of the data obtained in the research; In order to determine the academic motivation and anxiety levels of the participants, descriptive satictics, T-test for independent samples for the gender veriable, ANOVA for class level, university attended, mother and father education status, ANOVA for the high school type veriable. Pearson Corallation analyzes were used to determine the relationships between age, family income level, academic motivation and anxiety about not being oppointed. As a result of the research,it was found that there was no significant difference between the veriable of university, gender class level and family education status, and the relationship between social studies teacher candidates anxiety about not being appointed and their academic motivation, age,high school graduation status and it was concluded that there was o significant relationship an the family income level veriable.
Examining the relationship between my social studies teacher candidates concerns of not being appointed and their academic motivation
Keywords: Eğitim ve Öğretim