Dinde yenilenme kavramı - MOHAMMED, AHMED KHALID (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışma nitel bir çalışma olup, dinsel yenilenme kavramı incelenmiştir. Dinsel yenilenme kavramı tarihsel olarak kendini İslam'a nispet eden inanç fırkaları ve çağdaş akımlar odağında ele alınmıştır. Yöntem olarak çözümleme, karşılaştırma ve eleştiri kullanılmıştır. Çözümleme yönteminde fırkaların ve çağdaş akımların dinde yenilenme ile ilgili görüşleri açıklanmıştır. Karşılaştırmada fırkaların inançları donukluktan akılcılığa ve geçmişten günümüze doğru dikkate alınmıştır. Tarihsel ve güncel akımların görüşleri vahye uygunluğu ve çağdaş yaşamla uzlaşmaları dikkate alınarak eleştiri konusu edinmiştir. Bu çalışmada insanın sosyal değişimi kabul edilmiştir. Fırkaların ve akımların dinde yenileme olgusunu kendi çıkarları doğrultusunda ele aldıklarına dikkat çekilmiştir.

This study is a qualitative study and the concept of religious renewal is examined. The concept of religious renewal has historically been addressed in the focus of belief groups and contemporary currents that have attributed itself to Islam. Analysis, comparison and criticism were used as methods. In the analysis we explained opinions of Islamic denominations and contemporary trends. In the comparison, the beliefs of the denominations from dullness to rationalism and the attitudes of contemporary currents in the understanding of renewal of my period were taken into consideration. The views of historical and current trends have been criticized considering their relevance to revelation and their reconciliation with contemporary life. In this study, human social change is accepted. It has been pointed out that groups and currents deal with the phenomenon of renewal in line with their own interests.
The concept of religious renewal
Keywords: Din