Simental Irkı Bir Buzağıda Atresia Ani ve Rektoüretral Fistül Olgusu - Durmuş, Ali Said; Polat, Eren (My University, 2019)
Bu olgu sunumunda prepisyumundan dışkı geldiği ve anüsten defekasyon yapamadığı şikâyetiyle kliniğimize getirilen üç günlük simental ırkı erkek bir buzağının operatif tedavisinin tanımlanması amaçlandı. Yapılan klinik ve radyografik muayeneler sonucunda atresia ani ve rektoüretral fistül tanısı konuldu. Premedikasyon ve lokal anestezi uygulamasını takiben deri ve derialtı bağ dokuları ensize edilerek rektuma ulaşıldı. Çevre dokulardan küt diseksiyon ile ayrılan rektum operasyon yarasından dışarı çekildi. Rektumun kapalı olan uç kısmı açıldıktan sonra üretraya açılan fistül deliği bulunan rektum parçası ekstirpe edildi. Ekstirpasyon işlemi sonrası rektum anal bölgedeki derialtı bağ doku ve deriye dikilerek anüs oluşturuldu. Postoperatif olarak 7 gün boyunca parenteral antibiyotik uygulaması ve ılık antiseptikli sularla yara bakımı gerçekleştirildi. Deri dikişleri 10 gün sonra alındı. Operasyon sonrası 6 ay boyunca hasta sahibi ile yapılan görüşmelerde olguda herhangi bir komplikasyon bulunmadığı tespit edildi.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Veterinerlik; Pediatri