NEBE VE NAS SURELERİ ARASINDAKİ KIRAAT FARKLILIKLARI - YILMAZ, EMİN (Fırat Üniveristesi, 2017)
İslamiyet'in ilk yıllarında vahye muhatap olan insanların farklı kabilelere mensup olmaları ve bu kabilelerin, aralarında belirgin farklarla konuşuyor olmaları, Kur'an mesajının insanlara sağlıklı ulaşmasını temin etmek amacıyla farklı kıraatlere yol açmıştır. Allah'ın müsaadesiyle Hz. Peygamber'in insanların durumlarına göre farklı şekillerde okuduğu ve okuttuğu bu kıraatlerin manaya etkisinin olup olmadığı konusu ise hep tartışıla gelmiştir. Kur'an'ın farklı şekillerde okunmasına da zemin teşkil eden bu kıraatlerin büyük bir kısmı manaya etki etmese de bir kısmı manayı etkilemektedir. Kıraat farklılıklarının esas etki alanı ise Kur'an'ın zengin bir mana muhtevasına sahip olmasına sağladığı katkıdır. Bu çalışmanın birinci bölümünde Kıraat İlminin tanımı, konusu, gayesi, faydası, doğuşundan itibaren tarihi gelişimi ve tekâmül süreci, sıhhat ve senetleri bakımından kıraat çeşitleri gibi konulara temas edilerek Kıraat İlmine genel bir bakışa yer verildikten sonra çalışmanın esas kısmı olan ikinci bölümde ise kıraat vecihlerinden olan mütevâtir ve şâz kıraatlar, manaya etki etmeyen ve manaya etkisi olan kıraatler başlığı altında Nebe ve Nâs sûreleri arasında yer alan ayetler bağlamında ele alınarak incelenmiştir. Çalışmada ele alınan mütevâtir ve şâz kıraatler bu alanda telif edilmiş temel kaynaklar taranarak incelenip tespit edilmiştir. Bununla birlikte çalışmanın manaya etki eden kısmı incelenirken temel tefsir eserlerine de yeterince yer verilmiştir. Anahtar Kelimeler: Kur'an, kıraat, kıraat farklılıkları, Kıraat-ı Aşere,vecih/vücûh.

In the first years of Islam, belonging different tribes and speaking differently, peoplewho are introduced inspirationled to new readings in order to ensure the message of the Qur'an to public in a healthy way. Ithas been always argued that whether, with the permission of Allah, Hz. Prophet's readings and making people read these readings ,according to their situation, influence the meaning or not. While most of these readings, which lead different readings of Qur'an, do not affect the meaning, some of them affect the meaning. The main influenceof reading differences is its contribution to rich Qur'anic meaning of content. First part of this study examined the meaning of reading science, subject, aim, benefit, historical development since its beginning and development process of Qur'anic reading, according to its validity and narration chain. After general view of Qur'anic reading varieties, in the second part of this study which is the main part mutawatir and exceptional readings are mentioned under the title of readings which have effects on the meaning and don't have effects on the meaning including the verses between Nebe ve Nâs surahs. Mutawatir and exceptional readings, which is examined in this study, were determined by researching and analysing primary resources in this area. Additionally, while analysing the part of study which affects the meaning, basic tafsir literature is also analysed in detail. Keywords: Qur'an, reading, reading differences, ten readings of Qur'an, angle.
The reading differences between Nebe and Nas Surahs
Keywords: Din