SUÇ SORUŞTURMASINDA MÜLÂKAT VE İKNA AMAÇLI İLETİŞİM (İKNA YÖNTEMLERİ İLE İTİRAF ETTİRME STRATEJİLERİ OLUŞTURULMASI) - GÜR, ALİ DOĞAN (Fırat Üniveristesi, 2011)
İletişim, hayat boyunca iç içe olunan bir olgudur. İnsanlar iletişim içerisinde olduğu ve rollerin sürekli olarak değiştiği sosyal çevrede, amaç doğrultusunda ya da tesadüfen birbirleri ile görüşme içerisinde olurlar. Bir amaç doğrultusunda yapılan görüşmede ikna edilmek ve ikna etmek ile karşı karşıya kalınmaktadır. Meydana gelen bir suç ile ilgili olarak ise suçun aydınlatılması ve faillerin yakalanması amacı ile görevliler, suçla ilgisi bulunan şahıslarla, ikna amaçlı olarak bir iletişim içerisinde bulunurlar. Bu çalışmada Emniyet Teşkilatında görev yapan ve görev alanı adli soruşturma olan personelin, suçun şüphelisi ya da faili durumundaki kişilerle yapılan mülakatlarda, özellikle sözsüz iletişimi iyi anlayarak soruşturmayı yönlendirmeleri ve sonuca ulaşmak için ikna stratejileri belirleyerek bu stratejileri etkin kullanma yöntemleri hakkında öneriler getirilecektir.Anahtar Kelimeler: İletişim, beden dili, ikna, suç soruşturması, mülakat

Communication is a phenomenon in human life. People are always in communicationship for a purpose or by chance in the social life that the roles are continuously in change. In an interview that is made for a purpose the person be in a process of persuading or being persuaded. Besides, in a crime event the officers interrogate the suspects to persuade them to tell the truth. In this research, there will be suggestions on persuasion strategies and how to use them efficiently. So the police that are in charge of investigation are expected to manage the conversation by understanding the non-verbal communication very well and to come to the true conclusion.Key words: Communication, body language, persuasion, crime investigation, interrogation
Communication for the purpose of persuasion in crime investigation (formulating strategies to get out of a confession by the help of persuasion methods)
Keywords: İletişim Bilimleri; Kamu Yönetimi