61 NUMARALI AMASYA ŞERİYE SİCİLİ - BAYER, SENİHA SAADET (Fırat Üniveristesi, 1999)
Şer'iyye Sicilleri, ihtiva ettikleri idarî, siyasî, askerî ve sosyal nitelikli belgelerden dolayı Osmanlı Tarihi'ne ışık tutan kaynaklardır. Biz de bu önemli kaynaklardan biri olan 61 numaralı Amasya şer'iyye sicilini çalışmamıza konu edindik. Hicrî 1198-1199, Miladî 1784-1786 yıllarım kapsayan sicili incelerken öncelikle, Osmanlı adalet sistemi, kadılık ve şer'iyye sicillerine değindik. Daha sonra içeriğindeki belgelerin özetleri ile transkripsiyon metinlerim verdik. Bu metinlerden yola çıkarak yaptığımız değerlendirmelerde de Sivas Eyâleti'ne bağlı, dört nahiyeden müteşekkil bir sancak olan Amasya'nın bu dö nemde idarî, siyasî, askerî, iktisadî ve sosyal yapılan üzerinde durduk. ANAHTAR KELİMELER: Amasya, Şer'iyye Sicilleri

Records of Sharia are the important sources which illuminate the history of Ottoman Empire due to their administrative, political, military and social aspects. In this study we investigated Amasya Sharia Records no 61 which is one of this important records. First Ottoman justice system, Records of Sharia and justification in Ottoman Empire were dealt with for study comprising 1198-1199 years Islamic Calender, 1784-1786 years Chiristian era. Then the summaries and transcription articles of this records were given. The administrative, political, economical and social structures of A- masya, which was a province centre with four districts under Sivas State at the time, were investigated referring to there articles. KEY WORDS: Amasya, Records of Sharia
Amasya Sharia Records No 61
Keywords: Tarih; History