Akut pankreatitli hastalarda insülin direnci ve adipositokin düzeyleri - Yalnız, Mehmet; Toksoy, Ramazan; Demirel, Ulvi; Aygün, Cem; İlhan, Nevin; Bahçecioğlu, İbrahim Halil (My University, 2012)
Giriş ve Amaç: Akut pankreatitin şiddetli seyretmesinden sorumlu tutulan faktörlerden birisi obezitedir. Adipoz doku insülin direnci ve inflamasyon gibi patolojik olaylara neden olan çeşitli faktörler salgılamaktadır. Bu çalışmada akut pankreatitli hastalarda insülin direnci ve adipositokinler incelendi. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza, akut pankreatit tanısı alan 18-85 yaşları arasında 45 ardışık hasta ile 40 sağlıklı gönüllü alındı. Adiponektin, resistin, TNF-? ve leptin düzeyleri ELİSA yöntemi ile hasta gurubunda 1. ve 4. günler, kontrol gurubunda ise bir kez ölçüldü. Bulgular: Akut pankreatitli hastalarda vücut kitle indeksi ve bel çevresi kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Ortalama HOMA-IR değeri akut pankreatit grubunda 2.5 olarak bulundu. Resistin değerleri akut pankreatit grubunda kontrol grubuna göre 1. ve 4. günlerde istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulundu (p<0.001). Akut pankreatit hasta grubunda 1. ve 4. gün resistin değerleri arasında anlamlı farklılık saptanmadı. Birinci gün adiponektin ve tümör nekrozis faktör-? düzeyleri kontrol ve hasta gruplarında farklı değildi. Adiponektin değerleri 4. günde 1. güne göre anlamlı derecede yüksekti (p<0.001). 4. gündeki tümör nekrozis faktör-? değerlerinde ise 1. güne göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma saptandı (p<0.001). Leptin değerlerinde akut pankreatit ve kontrol grubu arasında ve yine birinci ve dördüncü günler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık yoktu. Adipositokinlerle şiddet arasında anlamlı bir ilişki bulunmadı. Sonuç: Akut pankreatit hastalarında HOMA-IR yüksek olup insülin direncini desteklemektedir. Akut pankreatit hastalarında sadece resistin düzeyleri bir ve dördüncü günde anlamlı yüksekti. Öte yandan dördüncü günde ilk güne göre adiponektin seviyeleri anlamlı yükselirken tümör nekrozis faktör-? düzeyleri azaldı. Leptin değerleri akut pankreatit ve kontrol grubunda benzerdi.
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma; Genel ve Dahili Tıp; Patoloji; Gastroenteroloji ve Hepatoloji; Biyokimya ve Moleküler Biyoloji