PLAK TAKILI BİR DİZİN SONLU ELEMANLAR METODU KULLANARAK ÜÇ BOYUTLU MEKANİK ANALİZİ - YİĞİT, BAHADIR M. (Fırat Üniveristesi, 2008)
Diz ekleminde en sık görülen hastalık, içe dönük diz eklem bozukluğudur. Üst tibia osteotomisi, bu bozukluğun tedavisinde son yıllarda oldukça sık kullanılan cerrahi yöntemdir. Bu tedavi yönteminde plak ve vida kullanılmaktadır. Plak ve vida sistemlerinin vücut içindeki davranışları kesin olarak bilinmemektedir.Bu çalışmada, farklı plaklar takılmış beş sistemin katı modellenmesi ve sonlu elemanlar ile gerilme analizi çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar, yapılmış olan mekanik deneyler ile karşılaştırılmıştır. Sonlu elemanlar yöntemi ile çözüm için ANSYS paket programı kullanılmıştır.Yapılmış olan analizlerin büyük çoğunluğu mekanik deney ile uyumluluk göstermiştir.Anahtar Kelimeler: Proksimal tibial osteotomi, Biyomekanik, Sonlu elemanlar metodu, ANSYS

The most common disease of knee joint is varus gonartroz. Proksimal tibial osteotomy is a surgical method frequently used for treatment of isolated varus gonartroz, recently. In this method, plate and screw were used. In vivo behaviors of the plate and screw systems are not exactly known.In this study, solid modeling and finite elements stress analysis of five different plate implanted systems were studied. Results were compared with the previously done mechanical tests. ANSYS commercial software was used for finite elements method.The obtained results from the finite element analysis are mostly matched with the performed mechanical tests.Keywords: Proksimal tibial osteotomy, Biomechanic, Finite elements method, ANSYS
Three dimensional mechanical analysis of a plate implanted knee using finite elements method
Keywords: Metalurji Mühendisliği