Uzak Doğu Ülkelerinin Eğitimde Teknoloji Politikalarının İncelenmes - Türel, Yalın; Akgün, Kübranur; Aydın, Mustafa; Yaratan, Ali Sercan (My University, 2020)
Toplumsal yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelen teknolojide yaşanan hızlıdeğişim süreci ile birlikte ülkelerin de bu sürece ayak uydurması bir zorunlulukhaline gelmiş, her alanda olduğu gibi eğitim-öğretim faaliyetlerinde de bir takımstratejiler geliştirmelerine neden olmuştur. Bu nedenle bu çalışmada sonzamanlarda PISA sınavlarında ilk sıralarda yer alan sekiz Uzakdoğu ülkesinin(Singapur, Malezya, Vietnam, Tayvan, Hong Kong, Çin, Japonya, Güney Kore)uyguladığı veya uygulamayı planladığı eğitimde teknoloji uyumu ile ilgilipolitikaların incelenmesi amaçlanmıştır. Amaç doğrultusunda çalışma betimseltarama yöntemi ile gerçekleştirilmiş olup, çalışma verileri ise doküman incelemetekniği ile elde edilmiştir. Araştırma amacı doğrultusunda ele alınan ülkeleringenelinde yaşam boyu eğitimi destekleyecek, bireylerin öz-yönetimli öğrenmebecerilerini geliştirecek, eğitimde kalabalık nüfusun vermiş olduğu sınırlılıklardanarındıracak şekilde her zaman ve her yerde öğrenme prensibinden yola çıkarakeğitimde fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik e-öğrenme ile ilgili içerik geliştirme vebunun gibi faaliyetleri arttırmaya yönelik dönemsel projeler ortaya konulduğusonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanında teknolojinin eğitimde etkin kullanımınısağlamak ve bunlardan en üst düzeyde yararlanabilmek amacıyla okullarda ağ vekullanılacak ekipmanlar (bilgisayar, akıllı tahta vs.) ile ilgili altyapıyı iyileştirmeyeyönelik projelerin hayata geçirildiği ve teknolojinin eğitim-öğretim sürecinde etkinkullanımını sağlamak amaçlı öğretmen yetiştirme eğitimlerinin gerçekleştirildiğigözlemlenmiştir. Gerçekleştirilmesi planlanan politikalardan önce, ülkelerpaydaşları belirleyerek gerçek ihtiyaçlara uygun hareket etmelidir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları