LEPRAMATÖZ LEPRALI HASTALARDA NKT HÜCRELERİNİN FLOW SİTOMETRİK YÖNTEMLERLE GÖSTERİLMESİ - İLHAN, FULYA (Fırat Üniveristesi, 2004)
Leprada hücresel immün cevap Th1 veya Th2 şeklinde farklılaşabilmekte ve klinik seyir tüberküloid veya lepramatöz lepra olarak şekillenmektedir. Kısacası hücresel imraünitedeki etkilenme derecesine göre hastalığın kliniği ortaya çıkar. Natural Killer T hücreler (NKT), NK reseptörlerini sunan T hücreler olarak tanımlanabilirler. NKT hücreler, çabuk uyarılmaları ve hızlı sitokin sentezleme yetenekleri ile hücresel immün cevap üzerine etki yapabilmektedirler. Bu çalışma lepramatöz lepralı hastalarda NKT hücrelerin etkisi olup olmadığını araştırmak amacıyla planlandı. İnaktif lepramatöz lepralı, yaşlan 25-80 (ortalama 60.00±14.43), tanı süreleri 4-55 (ortalama 30.66 ±17.42) yıl olan 11 'i kadın 29'u erkek olmak üzere toplam 40 hasta çalışmaya dahil edildi. Aym şekilde lepralı teması olmamış ve herhangi bir hastalığı olmayan yaş ortalaması (55.00±8.89) olan, 25'i erkek 15'i kadın 40 sağlıklı gönüllü kontrol grubu olarak incelendi. Bu çalışmada flow-sitometrik yöntemle periferik kan NKT hücre oranları araştırıldı. Ayrıca M. leprae ekstraktı etkisindeki primer lenfosit kültürlerinde NKT hücre oranlan hesaplanarak basilin uyarısının oranlan nasıl etkilediği incelendi. Lepralılarda periferik kandaki NKT hücre oram (%0.92±0.21) sağlıklılardan (0.54±0.18) daha yüksek olarak saptandı (p<0.05). Lenfosit kültüründe basil uyansı ile de NKT hücrelerinin yaklaşık periferik kandakilerin iki katma (1.62±0.28) kadar arttığı gözlendi ve aralarında anlamlı fark belirlendi (p<0.05).Çalışma sonuçlanınız, NKT hücrelerin lepramatöz leprada hücresel bağışıklık cevabının önemli elemanları olarak görev yaptığını düşündürmektedir. Hücre kültürlerinde stimulus altında iken bu hücrelerin oranlarının arttığının gösterilmesi, lepradan korunmak için NKT hücrelerinin uyarılmasını hedefleyen immunomodülatör tedavilerin, geleceğin tedavi yaklaşımı olabileceğini düşündürmektedir. Anahtar kelimeler: Lepra, NKT hücreler, flow-sitometri, lenfosit kültürü
Flow-cytometric determination of NKT cells in lepramatous leprosy patients
Keywords: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları; Child Health and Diseases