Erkenez Çayı’nda (Kahramanmaraş) Süt Ürünleri, Boya ve Tekstil Fabrikası Atık Sularından Kaynaklanan Ağır Metal Kirliliğinin Belirlenmesi - Canpolat, Ozgür; Vanlı, Ece (My University, 2019)
Endüstriler atık sularının kompozisyonunun çeşitliliği nedeniyle sucul ekosistemler üzerinde kirlilikkaynağı olarak önemli bir etkiye sahiptir. Bu çalışmada, Kahramanmaraş ili Organize SanayiBölgesi’nde faaliyet gösteren süt ürünleri fabrikası, boya fabrikası ve tekstil fabrikası atık sularınınErkenez Çayı’nda meydana getirdiği ağır metal kirliliğinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçdoğrultusunda süt ürünleri fabrikası, boya fabrikası ve tekstil fabrikası atık sularında ve bu atıksuların Erkenez Çayı’na karıştığı bölgede bazı ağır metallerin (Fe, Cu, Zn, Cr, Ni, Cd, As ve Hg)mevsimsel olarak konsantrasyonları belirlenmiştir. Bütün istasyonlarda ağır metallerin mevsimseldeğişimi dikkate alındığında genel olarak elementlerin en düşük konsantrasyonları kış mevsiminde,en yüksek konsantrasyonları ise yaz mevsiminde tespit edilmiştir. Süt ürünleri, boya ve tekstilfabrikası atık sularının ağır metal içerikleri karşılaştırıldığında en yüksek değerler tekstil fabrikasıatık sularında bulunmuştur. İstasyonlar göz önüne alındığında USEPA ve su kalite kriterlerine göresüt ürünleri, boya ve tekstil fabrikası atık suları ile bu atık suların Erkenez Çayı’na karıştığı bölgeninçok kirli olduğu belirlenmiştir. Bu sonuçlar dikkate alındığında bu fabrikaların atık sularının ErkenezÇayı’nda ciddi bir ağır metal kirliliğine neden olduğu açıkça görülmektedir
Keywords: Su Kaynakları; Çevre Bilimleri; Çevre Mühendisliği