Fatımîler Devletinde Bir Türk Komutan Alptekin - Çelik, Aydın (My University, 2002)
Alptekin, Abbasîler döneminde Bağdat'ta bir komutan idi. Ancak o, Abbasîlere karşı isyan etti ve adamlarıyla birlikte Dımaşk'a gitti ve orayı ele geçirdi. Dımaşk'ı ele geçirmesinden dolayı Fatımî halifesi Azizbillah büyük bir orduyla birlikte Dımaşk'a doğru harekete geçti. Savaşın neticesinde Alptekin yenildi (Ağustos 977) ve esir oldu. Halife Aziz onu ve adamlarını yanına alarak Fatımî Hilâfet merkezi olan Kahire'ye götürdü. Kahire'ye vardıktan sonra Azizbillah Alptekin'i komutanı ve danışmanı edindi.
Keywords: Tarih